FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 20. srpnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 20. srpnja 2004.(Hina) -

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta potpisat će danas izmjene i dopune Ugovora o koncesiji i ostale prateće ugovore za projekt autoceste Zagreb - Macelj. Svečanosti potpisivanja prisustvovat će i čelni ljudi tvrtke Autocesta Zagreb - Macelj. Vlada je na svojoj prošloj sjednici donijela Izmjenu odluke o dodjeli koncesije za građenje, gospodarsko korištenje i održavanje autoceste Zagreb - Macelj na 28 godina trgovačkom društvu Autocesta Zagreb - Macelj d.o.o. U tom društvu, Republika Hrvatska ima 49 posto udjela, a njemačka tvrtka Walter Motorways, koju čine Walter Bau i Strabag 51 posto. Po autocestom Zagreb -Macelj podrazumijeva se odsječak autoceste od Jankomira do Macelja u ukupnoj dužini od 59,3 kilometra.

ZAGREB - Vladinu odluku da izgradnju dionice Dugopolje - Šestanovac povjere američkoj tvrtki Bechtel izravnom pogodbom bez javnog natječaja, predsjednik SDP-a i bivši premijer Ivica Račan i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i bivši ministar javnih radova Radimir Čačić ocijenili su skandaloznom. Rekli su kako je njihova Vlada teškom mukom uspjela iz ugovora, koji je s Bechtelom 1998. zaključila HDZ-ova Vlada, izbrisati obvezu da se toj tvrtki povjeri izgradnja autoceste Zagreb-Sisak. U sporazumu, koji je sklopila HDZ-ova Vlada, stajalo je da se taj posao mora povjeriti Bechetlu, a mi smo izmjenom sporazuma, riječ mora zamijenili riječju može, rekao je Račan. Izbjegavanje javnog natječaja otvara prostor za korupciju, upozorio je Račan, koji od Vlade očekuje da poništi odluku.

ZADAR - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta rekao je jučer da ugovor s američkom tvrtkom Bechtel za izgradnju 37 kilometara duge dionice od Dugopolja do Šestanovca bez javnog nadmetanja omogućava potpis bivšeg ministra Radimira Čačića, te da je ta dionica zamjena za dionicu autoceste od Zagreba do Siska. On je na konferenciji za novinare održanoj jučer u Zadru tvrdnje o mutnim radnjama nazvao notornim glupostima. Najavio je da će se sastati s predstavnicima hrvatskih građevinara i odbacio teze po kojima domaći građevinari neće imati posla. I na ovoj dionici 60 posto će graditi hrvatski građevinari, to će biti uvjet u ugovoru s Bechtelom, najavio je Kalmeta.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je jučer da je neugodno iznenađena izvješćem američke organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u kojem se, kako su prenijeli mediji, ocjenjuje da većina suđenja za ratne zločine na hrvatskim sudovima pokazuje etničku pristranost i nedostatak profesionalizma. "Smatram da je stručnost hrvatskih sudaca i profesionalizam vrlo visok i da je objektivnost suđenja isto tako visoka", kazala je ministrica Škare Ožbolt. Najavila je da će Ministarstvo detaljno proučiti izvješće kad ga dobije i nakon toga odgovoriti toj američkoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava, ali i hrvatskoj i svjetskoj javnosti.

SLAVONSKI BROD - Bivši glavni urednik Novog brodskog lista Miroslav Jurić pravomoćno osuđen zbog klevete jučer nije otišao u zatvor jer mu je novčanu kaznu od 12.600 kuna podmirila ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt. Zadovoljan sam što je kaznu namirila ministrica pravosuđa iz svojih osobnih novčanih sredstava, kazao je Jurić nakon razgovora s predsjednikom Županijskog suda u Slavonskom Brodu, koji mu je pokazao rješenje o plaćanju kazne. Jurić je kazao da mu je ministrica poručila kako ne želi da bilo koji novinar služi zatvorsku kaznu dok je ona na funkciji.

ZAGREB - Hrvatska naftna kompanija INA izvijestila je da se maloprodajne cijene motornih benzina ovaj tjedan neće mijenjati. Tako će se i nadalje na Ininim benzinskim postajama motorni benzin 98 prodavati po cijeni od 7,71 kunu, bezolovni motorni benzin Euro 95 za 7,18 kuna, bezolovni motorni benzin 98 za 7,33 kune, a bezolovni motorni benzin 95 po 7,11 kuna za litru. Litra Eurodizela koštat će i dalje 5,99 kuna, a dizela 5,91 kunu. INA cijene naftnih derivata može korigirati početkom svakog tjedna, sukladno Pravilniku o utvrđivanju cijena naftnih derivata, a formula ovisi o kretanju cijena na mediteranskom tržištu i tečaju dolara prema kuni.

METKOVIĆ - U povodu Dana grada Metkovića i blagdana njegova zaštitnika sv. Ilije koji se slave danas, u Metkoviću su sinoć otvoreni Dom za starije i nemoćne osobe i osobe s teškoćama u razvoju i Dom zdravlja, a u obližnjem je Vidu položen kamen temeljac za izgradnju budućeg arheološkog muzeja Narona. U gradnju i opremanje Doma za starije i nemoćne osobe i osobe s teškoćama u razvoju uloženo je 25,5 milijuna kuna. Moći će primiti 90 osoba, a u njemu će biti zaposleno 39 djelatnika. U Dom zdravlja sa četiri specijalistička odjela uloženo je 30 milijuna kuna. Dom za starije i Dom zdravlja otvorio je potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang u nazočnosti predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i drugih visokih državnih dužnosnika, a kamen temeljac položio je ministar kulture Božo Biškupić.

ZADAR - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predat će danas u Zadru ključeve 104 stana hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Stanovi se nalaze na adresi Smiljevac B1 i B2, njihova ukupna površina je 8131 četvorni metar, a vrijednost 35 milijuna kuna.

ZAGREB - U Hrvatskoj se, po podacima resornog Ministarstva poljoprivrede, godišnje proizvede 450.000 tona brašna raznih tipova, a od prošlog tjedna, 15. srpnja, svaka količina koja izlazi iz mlinova mora imati evidencijsku markicu. Zakon o posebnim uvjetima stavljanja brašna na tržište donesen je još u travnju ove godine s ciljem uvođenja reda na tržište brašna, a početkom srpnja objavljen je i Pravilnik kojim je to regulirano. Po nekim procjenama, na tržištu brašna godišnje se "na crno" 'okrene' oko dvije milijarde kuna. Zbog toga je i zakonom izrijekom definirano da će za brašno koje neće imati evidencijsku markicu nakon 15. srpnja uslijediti za prekršitelje, osim novčanih, i kazne zabrane djelatnosti od tri mjeseca do godine dana.

ZAGREB - U sklopu svoje velike ljetne turneje, ugledni svjetski gitarist i glazbenik Carlos Santana danas će, na svoj 57. rođendan, nastupiti u zagrebačkom Domu sportova. Kao predgrupa nastupit će glazbeni sastav njegovog sina "Salvador Santana Band", pa će tako Santanin treći koncert u Zagrebu od 1975. biti i prvi obiteljski koncert pred hrvatskim poklonicima latino rocka. Na jučerašnjoj konfernciji za novinare Carlos Santana je rekao kako večeras izvesti pjesme koje još nisu snimljene, pjesme uz koje su odrastale generacije, kao i pjesme s albuma "Supernatural".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙