FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 4.30 SATI

ZAGREB, 10. srpnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 10. srpnja 2004.(Hina) -

DUBROVNIK - U Dubrovniku se večeras svečano otvaraju 55. Dubrovačke ljetne igre simboličnom predajom ključeva Grada na pozornici između crkve sv. Vlaha i palače Sponza. Ove godine sadržaj te ceremonije zajednički "potpisuju" ravnatelj Igara Ivica Prlender te ravnatelji dramskoga i glazbenoga programa Ivica Kunčević i Vjekoslav Šutej. Na Igrama koje traju do 25. kolovoza bit će izvedeno više od 60 koncerata i dramskih izvedaba i drugih priredaba, a u njima će sudjelovati više od tisuću izvođača iz dvadesetak zemalja. Premijerno će biti izveden "Ekvinocij" Iva Vojnovića, a prvi put u povijsti Igara i jedna dječja predstava, "Otok na kojem je vrijeme stalo" Vanje Matujec. U glazbenome dijelu programa najavljen je nastup nekoliko proslavljenih umjetnika, među kojima i dirigenta Pavela Kogana, baritona Lea Nuccija, violončelistice Monike Leskovar.

DUBROVNIK - Uoči današnjeg otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, jučer je svečanu sjednicu održalo Festivalsko vijeće na čijem je čelu ministar kulture Božo Biškupić. Program Igara je, rekao je Biškupić, izuzetno bogat, i to zahvaljujući velikom angažmanu čelnika Igara i entuzijazmu sviju koji su radili na realizaciji te, kako je kazao, najznačajnije hrvatske kulturne ljetne manifestacije. On je zahvalio intendantu Dubrovačkih ljetnih igara Ivici Prlenderu, te ravnateljima dramskog i glazbenog programa Ivici Kunčeviću i Vjekoslavu Šuteju. Dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica je izrazila zadovoljstvo što se u grad vraća stara festivalska atmosfera.

ZAGREB - Hrvatski je sabor jučer prihvatio izmjene zakona o gradnji, te o prostornom uređenju. Izmjenama Zakona o gradnji povećan je broj tzv. jednostavnih objekata za čiju gradnju ubuduće neće trebati građevinska dozvola. Za dobivanje građevinske dozvole više ne trebaju potvrde, mišljenja i suglasnosti ako su dobivene ranije, primjerice kod detaljnog plana. Zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata građani će morati podnijeti do kraja godine. Saborska većina prihvatila je i izmjene Zakona o zemljišnim knjigama, koje bi trebale pojednostaviti postupak upisa u zemljišne knjige, pogotovu u slučajevima kada je riječ o neprijepornim vlasničkim odnosima.

ZAGREB - Od 15. srpnja povećavaju se trošarine na duhanske proizvode i automobile. Prema prihvaćenim izmjenama i dopunama zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove, trošarine na automobile u prosjeku rastu za 25 posto. Na godišnjoj razini to će za državni proračun značiti oko 220 milijuna kuna više prihoda. Višestruke pozitivne učinke Vlada očekuje i od povećanja trošarina na cigarete temeljem čega će država na godišnjoj razini ubrati dodatnih 440 milijuna kuna.

ZAGREB - Predstavnici umirovljenika zadovoljni su prijedlogom Zakona o vraćanju duga umirovljenicima koji je Vlada prihvatila u srijedu, nakon što su premijer Ivo Sanader i najviši dužnosnici Vlade i Hrvatskog sabora jučer na sastanku s umirovljenicima razjasnili preostala sporna pitanja. Rekli su da je Vlada uvažila zahtijev da se u roku godine dana od donošenja zakona svakom umirovljeniku izda rješenje o visini duga te da se na obračunatu razliku doda i obeštećenje na ime kamata u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna kuna. U rujnu bi trebalo uslijediti i donošenje Zakona o umirovljeničkom fondu u koji bi država prenijela dionice i neke nekretnine, iz čega bi se alimentirao dug umirovljenicima. To nije ono što su umirovljenici željeli na početku. Htjeli su državne obveznice i nešto gotovine, ali s obzirom da je to u trenutnoj gospodarskoj situaciji nemoguće, zadovoljni su postignutim, kažu predstavnici umirovljenika.

LUBENICE - U Lubenicama na otoku Cresu sinoć su počele 15. Lubeničke glazbene večeri koncertom komornog orkestra L' opera da camera di Venezia, na čijem su programu bila Vivaldijeva djela. U župnoj crkvi u Lubenicama bit će održano sedam koncerata poznatih domaćih i inozemnih autora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙