FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 19. srpnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat
ZAGREB, 19. srpnja 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Reagirajući na neslužbene najave o tome da bi se lokalni i predsjednički izbori trebali održati istodobno u prosincu ove godine, udruga GONG priopćila je danas da je to nemoguće provesti temeljem postojećih izbornih zakona. Udruga se pritom poziva na Zakon o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave koji propisuje da se redoviti lokalni izbori održavaju treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine, pa bi u slučaju da se izbori održe izvan tog roka trebalo mijenjati postojeći zakon.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je danas, komentirajući najavu da će izgradnju dionice autoceste Dugopolje-Šestanovac dobiti tvrtka Bechtel bez javnog natječaja, kako bi bilo bolje da je bio raspisan javni natječaj za izbor najpovoljnijeg izvođača. Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu" Mesić je kazao da su do sada poslovi sklapani neposrednom pogodbom često imali "repove", te da je trebalo sačuvati praksu da se poslovi dodjeljuju na temelju javnih natječaja. U vezi zahtjeva za ukidanje služenja vojnog roka, predsjednik Mesić je rekao da bi se to moglo očekivati kroz nekoliko godina.

ZADAR - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta danas je na konferenciji za novinare u Zadru rekao da ugovor s američkom tvrtkom Bechtel za izgradnju prve dionice autoceste od Splita do Dubrovnika bez javnog nadmetanja omogućava potpis bivšeg ministra Radimira Čačića. Govoreći o tome zašto Vlada namjerava potpisati ugovor s Bechtelom za izgradnju 37 kilometara dionice autoceste od Dugopolja do Šestanovca bez javnog nadmetanja, Kalmeta je rekao da je to zamjena za dionicu autoceste od Zagreba do Siska. Ta zamjena dionica autoceste Bechtelu je omogućena izmjenom ugovora broj 2 koji je 19. prosinca 2003. potpisao upravo bivši ministar Čačić, rekao je ministar Kalmeta.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s predsjednikom Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarkom Puhovskim koji joj je tom prilikom predao godišnji izvještaj o ljudskim pravima u Republici Hrvatskoj i radu HHO-a za 2003. Puhovski je istaknuo kako je od 1997. vidljivo poboljšanje stanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, s malim prekidima u 2002., stoji u današnjem priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

VARAŽDIN - Državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić istaknuo je danas u Varaždinu, na okruglom stolu o aktualnostima funkcioniranja područne i lokalne samouprave u Hrvatskoj, da je cilj Vlade ravnomjerniji razvoj zemlje. Podsjetio je da je Republika Hrvatska od utemeljenja prihvatila koncept lokalne samouprave i još prije izbora 1993. donijela čitav niz zakona. Najavio je da se u Vladi priprema materijal o decentralizaciji, te dodao da je svrha takvih skupova prikupljanje mišljenja čelnika jedinica lokalne samouprave i svih koji žele raspravljati o temi decentralizacije.

LABIN - Saborski zastupnik i predsjednik istarskog SDP-a Anton Peruško na današnjoj je konferenciji za novinare u Labinu ustvrdio kako usvajanje Zakona o provođenju odluke Ustavnog suda o povratu duga umirovljenicima ima dobru stranu u tome što HDZ koji je, kako je rekao, "dug stvorio i koji ga do sada nije priznavao", konačno taj dug priznaje. "Činjenica da je makar naknadno HDZ taj dug priznao jedina je pozitivna strana tog zakona dok je sve ostalo obavijeno maglom obzirom da umirovljenici dobivaju samo nova obećanja koja mnogi od njih nažalost neće dočekati", kazao je Peruško.

OSIJEK - Poglavarstvo Osječko-baranjske županije na današnjoj je sjednici prihvatilo inicijativu o pokretanju projekta "Lokalni projekti razvoja - Poduzetnik" za 2004. godinu, čiji je cilj jačanje poduzetništva i ravnomjerni razvoj hrvatskih regija. Riječ je o dijelu programa Vlade RH za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, za koji je javni poziv uputilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a organizatori projekta su hrvatske županije. Za taj program očekuje se ukupni kreditni fond od oko 200 milijuna kuna, najniži iznos kredita bio bi 5.000 eura, a kamatna stopa kretala bi se od 3,70 do 6 posto.

SPLIT - U organizaciji talijanske nevladine organizacije Formez i UNESCO-a u Splitu je danas počeo trodnevni transnacionalni seminar o zaštiti spomenika prirodne i kulturne baštine s popisa UNESCO-ve liste i onima koji će na nju tek biti uvršteni, te o planovima za upravljanje tim lokalitetima. Seminar je u Muzeju grada Splita okupio 40-ak konzervatora, zaposlenika u nacionalnim parkovima, parkovima prirode i drugim ustanovama za zaštitu kulturnih spomenika i spomenika prirode iz Italije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore te Makedonije.

ZAGREB - Požar na području Šibensko-kninske županije na lokaciji Promina, Ljubotići-Marasovići u kojemu je danas izgorjelo oko 50 hektara trave i niskoga raslinja lokaliziran je u 16 sati i 37 minuta, a trenutačno se vrši sanacija rubova požarišta. U večerašnjem izvješću Državnoga vatrogasnog operativnog centra Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Divulje navodi se da je požar na spomenutoj lokaciji dojavljen u 13 sati i 38 minuta, te da su odmah po dojavi na požarište izašli gasitelji javnih vatrogasnih postrojbi s ukupno 30 vatrogasaca i devet vozila, te tri protupožarna zrakoplova Canadaira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙