FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BUSH: SAD ISTRAŽUJE DA LI JE IRAN IMAO ULOGU U NAPADIMA 11. RUJNA

WASHINGTON,19. srpnja 2004. (Hina) - Američki predsjednik George W.Bush rekao je u ponedjeljak kako Sjedinjene Države istražuju da li jeIran imao ikakvu ulogu u terorističkim napadima 11. rujna 2001.reagirajući na izvješće da je Iran dopustio da neki od terorista pređunjegovu granicu.
WASHINGTON,19. srpnja 2004. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak kako Sjedinjene Države istražuju da li je Iran imao ikakvu ulogu u terorističkim napadima 11. rujna 2001. reagirajući na izvješće da je Iran dopustio da neki od terorista pređu njegovu granicu.

Vršitelj dužnosti direktora CIA-e John McLaughlin rekao je u nedjelju kako je Iran dopustio da neki od terorista koji su izveli napad na SAD pređu iransku granicu, ali da nema dokaza povezanosti između Teherana i napada.

"Glede izravne veze s 11. rujnom istražujemo činjenice kako bi ustanovili da li je ona postojala", rekao je Bush novinarima nakon susreta s čileanskim predsjednikom Ricardom Lagosom.

Napominjući kako je McLaughlin kazao da nije postojala izravna veza između Irana i napada 11. rujna Bush je rekao kako će SAD nastaviti istraživati da li su Iranci bili upleteni.

Američki mediji izvješćuju da će neovisno Povjerenstvo koje istražuje napade 11. rujna u četvrtak u svom konačnom izvješću otkriti kontakte između Irana i al Qaide.

U izvješću američkog instituta Vijeće za vanjskopolitičke odnose u ponedjeljak je zatraženo da SAD izvrši pritisak na Iran da bi pojasnio status pripadnika al Qaide za koje se vjeruje da su prebjegli tamo iz Afganistana. Izvješće također preporuča da Washington pokuša novi pristup Teheranu slijedeći izravni dijalog u rješavanju problema poput potpore terorizmu i razvijanja programa nuklearnog oružja.

Očekuje se da će Povjerenstvo za napade 11. rujna također preporučiti uvođenje dužnosnika na razini američke vlade koji bi nadzirao 15 američkih obavještajnih službi.

Bush je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao kako je sklon reformi američkih obavještajnih službi koje su u posljednje vrijeme kritizirane jer nisu otkrile terorističku zavjeru 11. rujna i zbog pogrešnih procjena da je režim Sadama Huseina posjedovao oružje masovnog uništavanja prije američkog napada.

Američki predsjednik je naveo kako drži da obavještajne službe trebaju više obavještajaca, veće sposobnosti za prikupljanje podataka i bolju međusobnu koordinaciju.

Bush nije odgovorio da li podržava stvaranje položaja američkog obavještajnog "cara" nego da će proučiti preporuke i o njima se nakon toga izjasniti.

McLaughlin je rekao kako ne vidi potrebe za takvim položajem i da smatra da direktor CIA-e uz manje izmjene može obavljati takvu funkciju kako je i predviđeno američkim zakonom.

Bush je kazao kako još uvijek razmišlja o novom čovjeku kojega bi trebao postaviti na za direktora CIA-e na mjesto upražnjeno nakon ostavke direktora Georgea Teneta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙