FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palarić: Cilj Vlade je ravnomjerniji razvoj Hrvatske

VARAŽDIN, 19. srpnja 2004. (Hina) - Državni tajnik iz Središnjegdržavnog ureda za upravu Antun Palarić istaknuo je danas u Varaždinu,na okruglom stolu o aktualnostima funkcioniranja područne i lokalnesamouprave u Hrvatskoj, da je cilj Vlade ravnomjerniji razvoj zemlje.
VARAŽDIN, 19. srpnja 2004. (Hina) - Državni tajnik iz Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić istaknuo je danas u Varaždinu, na okruglom stolu o aktualnostima funkcioniranja područne i lokalne samouprave u Hrvatskoj, da je cilj Vlade ravnomjerniji razvoj zemlje.

Podsjetio je da je Republika Hrvatska od utemeljenja prihvatila koncept lokalne samouprave i još prije izbora 1993. donijela čitav niz zakona.

Iako nismo bili članica Vijeća Europe, Hrvatski sabor je donio zaključak o poštivanju svih načela Europske povelje o lokalnoj samoupravi. U Hrvatskoj je to i ostvareno - Hrvatska je postala članica Vijeća Europe i ratificirala je Europsku povelju, a usklađen je hrvatski sustav lokalne samouprave u normativnom dijelu sa Europskom poveljom, o čemu postoje međunarodna priznanja, rekao je državni tajnik Palarić.

Razvoj lokalne samouprave nikada nije završen i Vladina politika je zaustavljanje trendova razvoja samo grada Zagreba, te težnja ravnomjernijem razvoju svih hrvatskih krajeva. Kao partnere uz gospodarstvenike kao potencijalne nositelje razvoja Vlada, istaknuo je Palarić, prepoznaje gradove, općine i županije, te želi provesti širu decentralizaciju.

Najavio je da se u Vladi priprema materijal o decentralizaciji, te dodao da je svrha takvih skupova prikupljanje mišljenja čelnika jedinica lokalne samouprave i svih koji žele raspravljati o temi decentralizacije.

Po Palarićevim riječima, rješenja se neće nametati, želi se postići konsenzus u što većem opsegu. To prije svega oko nadležnosti gradova i općina - što bi mogli raditi od poslova koje danas radi država, pa slijedom toga i osigurati sredstva. Veći dio javnih prihoda treba vratiti gradove i općine gdje su i stvoreni.

U sklopu toga, rekao je, treba raspravljati o odgovornosti načelnika i gradonačelnika i postaviti pitanje jesu li najbolje koristili sredstva kojima su raspolagali u skladu sa zakonom. Kod utvrđivanja nezakonitog rada, tijelo lokalne samouprave se raspušta i raspisuju se novi izbori.

Svrha skupa je utvrđivanje djelokruga i mogućnosti lokalne samouprave u njezinoj predstojećoj reformi. Najveći je problem velik broj malih općina nedovoljnog financijskog potencijala, stoga se razmišlja o modelu funkcionalnog povezivanja općina, a radi racionalnijeg obavljanja njihovih poslova. Takvi modeli postoje u Europi, čulo se na kraju okruglog stola na kojem su uz čelnike lokalne samouprave i saborskih zastupnika sudjelovali i lokalni stranački čelnici.

Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik i saborski zastupnik rekao je kako se zalaže za neposredne izbore čelnika lokalne samouprave. Tu treba dati što manje prostora strankama, a više kvalitetnim osobama, istaknuo je Čehok.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙