FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 19. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 12,30 sati.
ZAGREB, 19. srpnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

MOSTAR

Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić u ponedjeljak se na konferenciji ministara kulture jugoistočne Europe zauzeo za zajedničko jačanje kulturnog turizma u tom dijelu Europe, naglasivši da RH ulaže napore u obnovi oštećenih spomenika kulture. Konferencija se u Mostaru održava pod nazivom "Kulturna baština - most prema zajedničkoj budućnosti". Ministar Biškupić je također predložio da umjetnici iz zemalja jugoistoka Europe ubuduće zajedno sudjeluju na europskim kulturnim manifestacijama. "Unapređenje odnosa sa susjedima i zemljama jugoistočne Europe", po Biškupićevim riječima, "strategijsko je opredjeljenje RH". Ministar Biškupić je otvaranje Starog mosta, zakazanog za 23. srpnja ove godine, ocijenio povijesnim događajem. Pritom je podsjetio kako su i hrvatska Vlada i hrvatski stručnjaci pomogli obnovu Staroga mosta i bili dio međunarodnih napora u saniranju rata. To je prva konferencija ministara kulture zemalja jugoistočne Europe. Nazočan je i hrvatski ministar kulture Božo Biškupić te ministri kulture BiH, Bugarske, Makedonije, Rumunjske i SiCG. Skup je otvorio predsjedatelj predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

GAZA/RAMALLAH

Palestinski predsjednik Jaser Arafat u ponedjeljak je smijenio Musu Arafata s položaja šefa službe opće sigurnosti i na njegovo mjesto ponovno postavio generala Razika al-Majeidu, doznaje se iz palestinskih izvora u Gazi. Zasad nema službene potvrde iz Ramallaha gdje se održava krizna sjednica palestinske vlade.

Musa Arafat, rođak predsjednika Arafata, zamijenio je al-Majeidu u subotu, ali je ta odluka izazvala oštre prosvjede u pojasu Gaze pa je Arafat, popuštajući pod pritiskom prosvjednika, ponovo postavio al-Majeidu.

BRUXELLES

Flamanski liberal Karel De Gucht imenovan je novim belgijskim ministrom vanjskih poslova te će na novom položaju zamijeniti Louisa Michela koji je prešao u Europsku komisiju. Belgijski premijer Guy Verhofstadt je o imenovanju, koje je dio većih promjena u vladi, obavijestio kralja u nedjelju. De Gucht (59) bi trebao položiti prisegu u utorak. On je bivši član Europskog parlamenta i predsjednik Verhofstadtove Flamanske liberalne stranke (VLD) od 1999. godine.

PARIZ

Glasnogovornik izraelske vlade Avi Pazner ocijenio je u ponedjeljak da je premijer Ariel Sharon, koji je pozvao francuske Židove da emigriraju u Izrael zbog vala antisemitizma, bio krivo shvaćen. U razgovoru za francuski radio Europe Un, on je rekao da se Sharonov poziv odnosio na Židove širom svijeta. "Sharon je krivo shvaćen", ocijenio je Pazner. "On je zaključio da je mjesto ne samo francuskim Židovima nego Židovima iz cijelog svijeta u Izraelu". Dodao je da je Sharon imao lijepe riječi za ono što je Francuska učinila u borbi protiv antisemitizma i nema mjesta za krivu interpretaciju onog što je rekao. Sharon je u nedjelju pozvao Židove da hitno odu iz Francuske, na što je odmah reagiralo francusko ministarstvo vanjskih poslova, a u ponedjeljak žestoko i francuski tisak.

BAGDAD

Irački premijer Iyad Allawi počeo je u ponedjeljak turneju namijenjenu ponovnom uspostavljanju veza s arapskim zemljama, prvu po inozemstvu otkad je imenovan 1. lipnja, rečeno je iz njegova ureda. Allawi je otputovao u 9 sati, a u njegovoj su se pratnji nalazili neki ministri. Bit će odsutan približno dva tjedna.

Allawija u ponedjeljak očekuju u Jordanu, prvoj postaji njegove turneje koja uključuje Egipat, Siriju, Jordan, Libanon, Kuvajt, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. "Ta bi nam turneja trebala omogućiti otvaranje nove stranice u odnosima s tim zemljama, temeljene na obostranom poštovanju, zajedničkim interesima i regionalnoj sigurnosti", kazao je Allawi jordanskom dnevniku Al-Arab Al-Yom, prije početka turneje.

BAGDAD

Samoubilački atentat automobilom-bombom izveden u ponedjeljak ujutro iza policijske postaje na jugu Bagdada uzrok je smrti devet osoba i ranjavanja više od 50, priopćilo je ministarstvo zdravstva. Policija je objavila da je eksplozija bila samoubilački atentat do kojeg je došlo u hangaru koji je služio održavanju vozila policije, uz rub parkirališta policijske postaje. Hangar je uništen, ali ne i postaja. Pred bolnicom Yarmouk, kamo su žrtve prevezene, kordoni policije pucali su u zrak kako bi spriječili članove obitelji da se priblliže zdanju.

LONDON

Arapske paravojne postrojbe koje podržava sudanska vlada siluju, otimaju i sakate djevojčice i žene stare čak i 80 godina u regiji Darfur, objavio je Amnesty International u ponedjeljak. Amnesty International dodaje da su stotine razgovora s izbjeglicama, koje su pobjegle u susjedni Čad, otkrile užasna sustavna zlostavljanja koja provode pripadnici Janjaweeda često uz pomoć ili samo promatranje sudanske vojske. Ova je organizacija zatražila UN-ovu rezoluciju kojom bi se osudila zlostavljanja u Darfuru. "Djevojčice od osam godina žrtve su masovnog silovanja u Darfuru", navodi Amnesty u svom izvješću. "U nekim slučajevima ženama su slomljene noge i ruke u silovanjima i otmicama. Žene stare i 80 godina žrtve su otmica ili postaju čak seksualne robinje", dodaje se u izvješću ove organizacije koja ima sjedište u Londonu.

MOSKVA

Zapovjednik ruskog glavnog stožera general Anatolij Kvašnin oslobođen je svojih dužnosti, a zamijenio ga je njegov prvi pomoćnik Jurij Balujevski, objavio je u ponedjeljak Kremlj. Kvašninov odlazak najavljen je prošli tjedan u ruskom tisku koji se pozivao na neimenovani izvor. Imenovan na čelo glavnog stožera 1997. on je s vremenom marginalizirao dužnost ministra obrane na kojem se od ožujka 2001. nalazi Sergej Ivanov. Jurij Balujevski (57) radi u glavnom stožeru od 1995. godine. Sudjelovao je u pregovorima s američkim kolegama o smanjivanju arsenala strateškog naoružanja koje je dovelo do potpisivanja sporazuma 2002. godine.

MOSKVA

Jedna je osoba poginula, a više ih je ranjeno u ponedjeljak u eksploziji koja se dogodila na autobusnoj postaji u gradu u zapadnoj Rusiji, javljaju ruske novinske agencije. Agencija Interfax je, pozivajući se na službene izvore, javila da je jedna osoba ubijena, a tri su ranjene u eksploziji koja se dogodila u Voronežu, industrijskom gradu na rijeci Don. No, druge agencije javljaju, pozivajući se na lokalnu policiju, da je eksplozija koju je izazvala bomba stavljena u kantu za smeće, ubila dvije osobe a ranila ih šest. Napadi u kojima se koriste bombe i vatreno oružje učestali su u Rusiji a mnogi su incidenti zapravo obračuni između protivničkih skupina povezanih s kriminalnim bandama.

MANILA

Filipinske postrojbe počele su u ponedjeljak stizati kući iz Iraka nakon što je vlada, kako bi spasila život filipinskog taoca, donijela odluku o povlačenju i time ugrozila blisko savezništvo s Washingtonom. Irački militanti koji su oteli filipinskog vozača Angela de la Cruza postavili su 20. srpnja kao krajnji rok za povlačenje filipinskog kontigenta, prijeteći da će, ako do povlačenja ne dođe, likvidirati spomenutog taoca. Zapovjednik kontigenta, brigadni general Jovito Palparan, stigao je prvi u Manilu a za nekoliko dana će iz Kuvajta stići 40-ak vojnika. Za sada, međutim, ne stižu vijesti o Cruzovom oslobađanja, koji je posljednji put viđen na video vrpci emitiranoj u četvrtak na satelitskoj televizijskoj postali Al-Jazeeri.

BEJRUT

Visoki dužnosnik libanonskog šijitskog Hezbollaha ubijen je u ponedjeljak ujutro u eksploziji automobila ispred svoje kuće u južnom predgrađu Bejruta, za što je gotovo smjesta odgovornost u priopćenju preuzela tajna sunitska fundamentalistička skupina. "Kad je Ghaleb Awali, dužnosnik Islamskog pokreta otpora, izlazio danas iz kuće u 8 sati i 30 minuta zahvaćen je ekplozijom automobila bombe", izjavio je glasnogovornik Hezbollaha. "Pogubili smo jedan od simbola izdaje, šijita Ghaleba Awalija", objavila je skupina Jound al-Cham u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙