FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TEHNOLOŠKI SEKTOR PREDVODIO GUBICIMA NA SVJETSKIM TRŽIŠTIMA DIONICA

ZAGREB, 18. srpnja 2004. (Hina) - Zabrinutosti ulagača gledeusporavanja rasta gospodarstva i održivosti rasta dobiti kompanijapritiskale su prošlog tjedna svjetske burzovne indekse, a po gubitcimase isticao tehnološki sektor, pogođen nizom upozorenja o dobiti napočetku nove sezone objave poslovnih izvješća, dok ni zabrinutostiglede visokih cijena nafte nisu popuštale.
ZAGREB, 18. srpnja 2004. (Hina) - Zabrinutosti ulagača glede usporavanja rasta gospodarstva i održivosti rasta dobiti kompanija pritiskale su prošlog tjedna svjetske burzovne indekse, a po gubitcima se isticao tehnološki sektor, pogođen nizom upozorenja o dobiti na početku nove sezone objave poslovnih izvješća, dok ni zabrinutosti glede visokih cijena nafte nisu popuštale.

U takvim je okolnostima Dow Jones indeks u prošlome tjednu pretrpio gubitak u visini 0,72 posto, spustivši se na 10.139 bodova. Značajnije gubitke zabilježio je istodobno tehnološki Nasdaq indeks, oslabivši za čak 3,25 posto, na 1.883 bodova - najnižu razinu pri zatvaranju od 17. svibnja.

Zabrinutosti oko profita kompanija pritišću dionice nakon objave niza upozorenja o dobiti i slabih prognoza, prije svega iz tehnoloških kompanija. Merrill Lynch snizio je svoje preporuke za niz dionica globalne industrije čipova, pri čemu i one predvodnika te industrije i najvećeg svjetskog proizvođača Intela, srušivši cijene njegovih dionica i potaknuvši pad cijena dionica ostalih pripadnika toga sektora

Sva pozornost tržišta bila je stoga usmjerena objavi poslovnih rezultata i procjena poslovanja u nadolazećim mjesecima tehnološkog predvodnika Intela. No taj najveći svjetski proizvođač čipova zabrinuo je ulagače snižavanjem svojih procjena rasta dobiti, unatoč objavi gotovo dvostruko veće dobiti u drugom tromjesečju. Te su vijesti potaknule rasprodaje u tehnološkom sektoru.

"Tehnološko tržište stvarno je veoma snažno pogođeno. Očito je sve to zbog Intela", kazao je David Memmott iz Morgan Stanleya.

Dionice Intela potonule su 10,6 posto, potaknuvši val prodaje dionica ostalih pripadnika toga sektora. Dionice Applied Materialsa oslabile su pritom 6,2 posto, Novellus Systemsa 5,9 posto, a Micron Technologyja 4,9 posto. U prosjeku su se tada cijene dionica toga sektora spustile za 4,5 posto, na najniže razine pri zatvaranju od rujna 2003.

Ulagači su također pozorno pratili kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu, koje su u prošlom tjednu na američkom tržištu premašile 41 dolar po barelu, približivši se tako rekordnim razinama u zadnjih 21 godinu, budući je skok cijena preko ključne razine od 40 dolara potaknuo val kupnji. Trgovce, naime, i dalje brine sigurnost isporuka obzirom na neizvjesnosti glede izvoza nafte iz Iraka čija je naftna infrastruktura često meta terorističkih napada, kao i prošlotjedni podatak američke vlade o neočekivanom padu zaliha sirove nafte i benzina.

Zabrinutosti oko dobiti kompanija, posebice tehnoloških, te visokih cijena nafte mučile su i europske ulagače. Londonski indeks Ftse ostvario je tako gubitke četvrti uzastopni tjedan, završivši na 4.339 bodova, na tjednom gubitku od 1,23 posto. Frankfurtski DAX oslabio je 2,01 posto, na 3.845 bodova.

"Općepoznata je činjenica da je tehnološki ciklus vjerojatno najzreliji, pa je u tome sektoru i najmanji prostor za pozitivna iznenađenja i ubrzavanje rasta dobiti", ocjenjuje Abhijit Chakrabortti, analitičar u JP Morganu.

Gubitke je, tako, zabilježio ASML, čije su dionice oslabile unatoč tome što je objavio da je ostvario dobit bolju od očekivane i zabilježio nastavak rasta narudžbi. Potom, oslabile su i dionice i drugih pripadnika toga sektora, pri čemu one najvećeg europskog proizvođača čipova STMicroelectronicsa 1,5 posto, te njemačkog Infineona 3,2 posto.

Ulagače su posebice zanimali znaci u izvješću finske Nokije, vodećeg proizvođača mobitela, o tome da li su, i po kojoj cijeni, rezanja cijena i potražnja za najnovijim modelima telefona pomogli umanjiti gubitak tržišnog udjela tog giganta mobilne telefonije. Očekivano je pokazalo smanjenje prihoda zbog rezanja cijena u cilju vraćanja tržišnog udjela na svjetskom tržištu, te pad dobiti, a i tvrtka je upozorila na očekivani nastavak pada prihoda i dobiti u ovoj godini, oštro spustivši cijene njezinih dionica na najniže razine u zadnjih gotovo šest godina.

Na Tokijskoj je burzi indeks Nikkei tjedan završio na 11.436 bodova, na tjednom dobitku od svega 0,11 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙