FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD SVJETSKIH BURZOVNIH INDEKSA

ZAGREB, 3. srpnja 2004. (Hina) - Nervoza ulagača pred dugo očekivanuodluku američke središnje banke Fed o kamatnim stopama, neizvjesnostiglede njezinih planova u nadolazećim mjesecima, te slabiji odočekivanja podaci s američkog tržišta rada ograničavali suprošlotjedni rast cijena dionica, rezultiravši padom vrijednostinajznačajnijih svjetskih burzovnih indeksa.
ZAGREB, 3. srpnja 2004. (Hina) - Nervoza ulagača pred dugo očekivanu odluku američke središnje banke Fed o kamatnim stopama, neizvjesnosti glede njezinih planova u nadolazećim mjesecima, te slabiji od očekivanja podaci s američkog tržišta rada ograničavali su prošlotjedni rast cijena dionica, rezultiravši padom vrijednosti najznačajnijih svjetskih burzovnih indeksa.

U takvim je okolnostima njujorški Dow Jones kraj tjedna dočekao na 10.282 boda, na tjednom gubitku od 0,85 posto. Tehnološki Nasdaq oslabio je istodobno za 0,94 posto, dosegnuvši krajem tjedna 2.006 bodova.

Tjedan je protekao u iščekivanju odluke o kamatnim stopama u Sjedinjenim Državama. U skladu s očekivanjima tržišta, Fed je podigao po prvi put u četiri godine kamatne stope, i to za četvrtinu postotnog boda, na 1,25 posto. Ponovio je i svoja ranija obećanja da će ih postupno podizati, tako da ulagači sada spekuliraju da će se središnja banka odlučiti na opciju njihova podizanja za manjih, četvrtinu postotnog boda prije nego na ona veća. Uvelike se sada očekuje da će one rasti u nekoliko navrata u ovoj i idućoj godini.

"Bit će nam nešto bolje budući je to sada iza nas", kazao je Larry Wachtel, tržišni analitičar iz Wachovia Securities. "Ono što je Wall Street očekivao to se i dogodilo".

Iako je početkom tjedna poticaj jačanju dionica dao podatak o rastu povjerenja potrošača u SAD-u na najviše razine u zadnje dvije godine i raniji prijenos suverenosti na iračku prijelaznu vladu, njihove su dobitke u očekivanju odluke Fed-a ograničavale neizvjesnosti glede bančinih planova oko kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima.

Tržišta su posebice zabrinuli krajem tjedna objavljeni podaci s američkog tržišta rada, od onog o neočekivanom porastu broja nezaposlenih koji su po prvi put tražili isplatu naknade za nezaposlene, pa do onog značajnijeg - o zaposlenosti u lipnju, koji je pokazao da je u tom mjesecu otvoreno svega 112 tisuća novih radnih mjesta, nasuprot očekivanih čak 250 tisuća.

"Izvješće o zaposlenosti lošije je nego se očekivalo", kazao je Edward Riley, analitičar u State Street Global Advisersu. "Ljudi sada kažu da bi trebalo pogledati izvješća o dobitima kompanija kako bi se utvrdilo u kojoj je mjeri došlo do usporavanja gospodarstva".

Na većem udaru našle su se dionice General Motorsa (GM), nakon što je najveći svjetski proizvođač automobila objavio da mu je prodaja na američkom tržištu pala za neočekivano snažnih 15,6 posto u lipnju, budući njegovi popusti nisu uspjeli privući nove kupce u njegove prodajne salone. Cijene njegovih dionica pale su za dva posto. Ford Motor, drugi po veličini američki proizvođač automobila, objavio je da je u istom mjesecu njegova prodaja u SAD-u smanjena za osam posto, srušivši mu cijene dionica za četiri posto.

Na strani gubitnika našao se i Intel, čije su dionice oslabile dva posto. U Morgan Stanleyu, naime, vjeruju da bi Intelove procjene prihoda za treće tromjesečje, koje se očekuju sredinom mjeseca, mogle biti slabije od očekivanja analitičara. Gubitke su zabilježili i Internet portal Yahoo i proizvođač zrakoplova Boeing, nakon što su im analitičari snizili investicijski rejting. Dionice Yahoo-a oslabile su za šest posto, a Boeinga za dva posto.

Europske burze prošlog je tjedna pritiskala nervoza pred odluku Fed-a, strahujući da će rast američkih kamatnih stopa oslabiti poslovanje kompanija, a zabrinutosti ulagača su porasle nakon objave lošijih od očekivanih podataka iz američkog gospodarstva koji ukazuju na moguće slabljenje oporavka. U takvim je okolnostima vrijednost londonskog Ftse indeksa završila na 4.407 bodova, na gubitku od 1,94 posto, dok je skromnije gubitke zabilježio frankfurtski DAX, oslabivši za 0,37 posto, na 3.998.

Među gubitnicima se isticao automobilski sektor, čije su dionice slabile nakon loših poslovnih rezultata General Motors-a. Dionice Volkswagena oslabile su dva posto, a one DaimlerChryslera 1,5 posto, te potaknule slabljenje čitavog sektora.

U prvim danima tjedna slabile su i dionice naftnih kompanija pod utjecajem pada cijena nafte zbog povratka na punu proizvodnju u Norveškoj nakon završetka štrajka, te vijesti o ranijem prijenosu vlasti u Iraku, koja je pak potaknula nade u stabilniji izvoz i slabljenje nasilja u toj zemlji.

Korporativne su vijesti i dalje oskudne, kažu trgovci, a slabašnom trgovanju pred odluku Fed-a pridonio je prošlotjedni štrajk na londonskoj podzemnoj željeznici, koji je neke trgovce dodatno odvratio od tržišnih aktivnosti.

Indeks Tokijske burze Nikkei prošloga tjedna je također oslabio, i to oko 0,5 posto, na 11.721 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙