FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 14. SRPNJA 2004. GODINE

ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 14.SRPNJA 2004. GODINE
ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 14. SRPNJA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 10.247,59 10.238,22

Tokyo/NIKKEI 11.356,65 11.608,62

London/FTSE-100 4.331,00 4.357,10

Frankfurt/DAX 30 3.862,51 3.903,88

--------------------------------------------------

Američki burzovni indeksi u utorak su zabilježili neznatne promjene, dok ulagači analiziraju dosad objavljene mješovite poslovne rezultate tvrtki te čekaju ključno tromjesečno izvješće predvodnika tehnološkog sektora Intela.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je blagih 0,1 posto, dosegnuvši 10.247 bodova. No tehnološki je Nasdaq nešto oslabio, i to oko 0,27 posto, na 1.931 bod - najnižu razinu pri zatvaranju u posljednjih oko sedam tjedana.

Zabrinutosti ulagača da rast dobiti možda usporava držala je dionice, posebice one tehnoloških kompanija, posljednjih tjedana pod pritiskom. A Wall Street nestrpljivo čeka što će najnovija poslovna izvješća korporativne Amerike otkriti o izgledima za poslovanje američkih kompanija.

"Mnogi traže potvrdu da se situacija nastavlja poboljšavati", kazao je Jack Caffrey, analitičar iz J.P. Morgan Private Banka. "Ulagači strpljivo čekaju da dobiju informacije o tome kakvo stanje vide kompanije i kakvoj se potražnji mogu nadati".

U očekivanju poslovnih rezultata Intela nakon zatvaranja burzi njegove su dionice blago oslabile.

Dionice Johnson&Johnsona ojačale su pak nekih 1 posto, nakon što je tvrtka objavila rast dobiti u drugom tromjesečju i blago podigla procjene dobiti za 2004. No, cijene dionica brokerske kuće Merrill Lynch pale su tri posto, budući njezini tromjesečni rezultati nisu ispunili očekivanja tržišta, premda je izvijestila o rastu dobiti za 10 posto.

U tehnološkom sektoru po gubitcima se isticao Red Hat, distributer Linuxa, izvijestivši da će morati unijeti izmjene u poslovne rezultate u zadnje tri fiskalne godine kako bi korigirao načine na koje evidentira prihode od pretplate uslijed zahtjeva federalnih regulatora vezanih za jedno godišnje izvješće. Cijene dionica potonule su mu stoga za 23 posto.

Ulagači su pozorno pratili kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu, koje su na američkom nešto ispod 40 dolara - ključne granice, koja kada je premašena potiče strahove od rasta energetskih troškova.

Europska su tržišta također zabilježila različito kretanje indeksa. Tako je londonski Ftse indeks oslabio neznatnih 0,05 posto, na 4.357 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,27 posto, dosegnuvši 3.903 boda.

Nakon što je najveći svjetski proizvođač čipova Intel noćas srezao svoje procjene rasta dobiti, europski je tehnološki sektor danas snažno oslabio, povukavši cijene europskih dionica na najniže razine u sedam tjedana.

Gubitak od 0,61 posto do podneva je, tako, zabilježio londonski Ftse indeks, spustivši se na 4.331 bod. Nešto preko jedan je posto, pak, oslabio frankfurtski DAX indeks, na 3.862 boda.

Nakon objave Intelovog izvješća o dobiti za drugo ovogodišnje tromjesečje, gubici tehnološkog sektora u ovome su mjesecu porasli na ukupno 8 posto.

"Općepoznata je činjenica da je tehnološki ciklus vjerojatno najzreliji, pa je u tome sektoru i najmanji prostor za pozitivna iznenađenja i ubrzavanje rasta dobiti", ocjenjuje Abhijit Chakrabortti, globalni dionički strateg u JP Morganu.

"No, iz drugih sektora dobivamo izuzetno pozitive signale, budući pokazuju da se ciklus, umjesto da jenjava, širi", dodao je, ukazujući na snažne podatke o dobitima iz industrijskih i na potrošače orijentiranih kompanija.

Gubitke je, tako, zabilježio ASML, čije su dionice oslabile 0,8 posto, unatoč tome što je objavio da je ostvario dobit bolju od očekivane i zabilježio nastavak rasta narudžbi. Potom, oslabile su i dionice najvećeg europskog proizvođača čipova STMicroelectronicsa (1,5 posto), te njemačkog Infineona (3,2 posto).

Ulagači su danas u iščekivanju objave izvješća vodećih američkih kompanija, među kojima su Advanced Micro, Apple Computer i Bank of America, kao i podataka o američkom prometu u maloprodaji u potrazi za dokazima nastavka snažne osobne potrošnje.

Nikkei indeks Tokijske burze oslabio je 2,17 posto, na 11.356 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2366 1,2379 1,2321

Euro/JPY 135,04 135,29 133,68

USD/JPY 109,20 109,46 108,42

-------------------------------------------------

Jen je danas na svjetskim tržištima oslabio jedan posto prema euru, zabilježivši najnižu razinu u zadnjih pet tjedana, te je oslabio u odnosu na dolar, uslijed snažnog pada cijena dionica na japanskom tržištu.

U takvim okolnostima jen je nakratko zabilježio 135,29 jena za euro, najnižu razinu od 8. lipnja. Nešto gubitaka potom je nadoknadio i trenutno iznosi 135,04 jena za euro. Oslabio je i prema dolaru, oko 0,7 posto, i trenutno stoji 109,2 jena za dolar.

Na svim najznačajnijim svjetskim burzama zabilježen je pad cijena dionica, predvođen slabljenjem dionica tehnoloških tvrtki, nakon što je Intel, najveći svjetski proizvođač čipova, srezao svoje procjene rasta dobiti. To je rezultiralo snažnim padom cijena dionica i na Tokijskoj burzi, čiji je službeni indeks Nikkei potonuo za 2,17 posto, te pogodilo japansku valutu.

"Vijesti o dobitima kompanija imaju veći utjecaj na japansko tržište dionica pa time i na japansku valutu nego na dolar", ukratko je ocijenio Kamal Sharma, valutni strateg u Dresdner Kleinwort Wassersteinu.

Tržišta tako i dalje svoju pozornost usmjeravaju na tehnološke dionice, pri čemu iščekuju tromjesečne rezultate poslovanja američkih kompanija Advanced Micro Devices i Apple Computer.

Dolar se danas nije značajnije mijenjao prema euru, koji trenutno iznosi 1,2366 dolara. Euro je početkom tjedna zabilježio najvišu razinu u zadnja četiri mjeseca prema dolaru, u visini 1,2436 dolara za euro. Oporavku dolara pomogao je i podatak o manjem od očekivanom američkom trgovinskom manjku u svibnju, koji inače pritišće dolar. Tržišta za nove smjernice glede rasta kamatnih stopa u SAD-u čekaju najnovije gospodarske pokazatelje, među kojima podatak o prometu u maloprodaji u lipnju kako bi ocijenili snagu osobne potrošnje.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

13.07. USLIB 1,33 1,38 1,60 1,60

13.07. EULIB 2,06 2,07 2,11 2,17

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙