FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hebrang: nije bilo stručne pogreške u slučaju dvoje zaraženih virusom hiv-a

ZAGREB, 16. srpnja 2004. (Hina) - Ministar zdravstva Andrija Hebrangisključio je danas mogućnost stručne pogreške u slučaju dvojepacijenata koji su se krajem prošle godine zarazili virusom HIV-apreko transfuzije krvi, te još jednom poručio da nema razloga zapaniku, ni kod osoba koje daju krv niti kod pacijenata koji je trebajuprimiti.
ZAGREB, 16. srpnja 2004. (Hina) - Ministar zdravstva Andrija Hebrang isključio je danas mogućnost stručne pogreške u slučaju dvoje pacijenata koji su se krajem prošle godine zarazili virusom HIV-a preko transfuzije krvi, te još jednom poručio da nema razloga za paniku, ni kod osoba koje daju krv niti kod pacijenata koji je trebaju primiti.

Po inspekcijskim nalazima povjerenstva Ministarstva zdravstva, koje je vodio voditelj Referentnog centra za AIDS Josip Begovac, nije utvrđen nijedan propust ili nesavjesno postupanje prilikom obrade zaražene krvi, već se sve radilo prema strogim propisima čiju provedbu kontroliraju ovlaštene međunarodne institucije, rekao je Hebrang na konferenciji za novinare.

Dvoje pacijenata, zajedno s HIV-zaraženim davateljem od kojega su krajem prošle godine primili krv, primaju antivirusnu terapiju i pod nadzorom su Referentnog centra za AIDS u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević".

Pod nadzorom su i sve osobe koje su bile u kontaktu s njima, pa epidemiolozi ne očekuju da će se krug zaraženih proširiti.

"Rizik da se zaraza prenese putem transfuzije uvijek postoji i nema apsolutnog jamstva da se to neće dogoditi. U Hrvatskoj se godišnje obavi 170 tisuća krvnih testova a vjerojatnost da će se to dogoditi iznosi jedan slučaj zaraze na tri milijuna ljudi", rekao je Hebrang.

Dodao je kako zasad nema sudskih tužbi a u tom će slučaju o odšteti odlučivati hrvatski sudovi.

Višestruki darivatelj krvi dao je zaraženu krv u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu (HZTM) 9. rujna prošle godine. Krv je tada bila negativna na virus HIV-a, budući da je dana u ranoj fazi zaraze, tj. prije isteka inkubacije od 21 dana, tako da je na dan testiranja broj antitijela na virus bio premali za utvrđivanje infekcije.

Dva dana kasnije - 11. rujna, trombocite iz zaražene krvi primio je pacijent u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju, dok je 20. studenoga pacijentu u KBC-u Zagreb dana plazma.

Zaraza HIV-om kod darivatelja krvi otkrivena je krajem lipnja, nakon što je 16. lipnja ponovno došao dati krv u HZTM. Nakon višestruke potvrde o prisutnosti virusa u krvi, ponovno je testiran i arhivirani uzorak krvi iz rujna koji je ponovno bio negativan na virus.

Na temelju precizno vođene evidencije o putevima spornih doza krvi, pronađeno je dvoje pacijenata kojima je upućen poziv na kontrolu, a testiranjem je utvrđeno da su pozitivni na virus.

Krv istoga davatelja, koji je lani darovao krv više puta prije zadnjeg davanja u rujnu, primilo je još sedmero ljudi, no testovi na virus bili su im negativni. Epidemiolozi procjenjuju da se rizični incident u ponašanju darivatelja dogodio oko 1. rujna.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Željko Reiner potvrdio je kako je postojala sumnja da se virusom zarazila i medicinska sestra koja se 11. studenoga prošle godine ubola na iglu kojom je vadila krv zaraženom darivatelju, no njezin ponovljeni test bio je negativan na virus.

Hebrang je rekao da se nedavno započelo s projektom uvođenja novih metoda testiranja na virus HIV-a.

U Hrvatskoj se danas primjenjuje metoda kojom se virus detektira nakon 21 dan a koja stoji 1,5 eura po testu, a razmišlja se o mogućnosti uvođenja testa koji bi virus otkrio u roku od 17 dana, po cijeni od 3,5 eura po testu.

Za hrvatsko je zdravstvo zbog male incidencije AIDS-a i financijskih mogućnosti sustava preskupo testiranje koje otkriva virus za 11 dana jer jedan test stoji 10 eura.

Ravnateljica HZTM-a Irena Jukić naglasila je da svi dobrovoljni davatelji popunjavaju obrazac o tome pripadaju li ponašanjem nekoj od rizičnih skupina.

Iako nikoga ne možemo natjerati da kaže sve o svom ponašanju, pa je svaka doza krvi rizik za sebe, bez dobrovoljnog davanja krvi zdravstvo ne može funkcionirati, rekla je Jukić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙