FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WASHINGTON: PJONGJANG PRIZNAJE DA JE NJEGOV NUKLEARNI PROGRAM IMAO VOJNU SVRHU

WASHINGTON, 15. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Sjeverna Koreja je nedavnona pregovorima priznala da je većina njezinih nuklearnih programadoista imala vojnu svrhu, izjavio je u četvrtak James Kelly, zamjenikameričkog državnog tajnika za istočnu Aziju i Pacifik.
WASHINGTON, 15. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Sjeverna Koreja je nedavno na pregovorima priznala da je većina njezinih nuklearnih programa doista imala vojnu svrhu, izjavio je u četvrtak James Kelly, zamjenik američkog državnog tajnika za istočnu Aziju i Pacifik.

"Sjevernokorejci su rekli da žele zadržati civilni nuklearni program, ali su i priznali da je većina njihovih nuklearnih programa bila skopčana s oružjem", kazao je Kelly tijekom rasprave u parlamentu.

Sjeverna Koreja nikada nije htjela javno reći da raspolaže nuklearnim oružjem, ali unatoč svemu priznaje da posjeduje "sposobnost nuklearnog odvraćanja".

Treći niz šestočlanih pregovora (Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Japan i dvije Koreje) koji se koncem lipnja održao u Pekingu, nije doveo do sporazuma o načinu i uvjetima nuklearnog razoružanja Sjeverne Koreje.

Kelly koji je povjerenstvo Senata za vanjske poslove izvijestio o tim pregovorima, kazao je da je Pjongjang reaktor u Yongbyonu "jasno identificirao" kao zonu nuklearnog oružja.

Sjevernokorejska nuklearna kriza izbila je u listopadu 2002., kada je Washington obznanio da je Pjongjang pokrenuo nuklearni program i tako prekršio bilateralni ugovor potpisan 1994.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙