FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREGOVORI O SJEVERNOKOREJSKOJ KRIZI: SAD IZNIO NOVE PRIJEDLOGE

PEKING, 23. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države su usrijedu na šestostranim pregovorima u Pekingu iznijele nove prijedlogeza rješenje sjevernokorejske nuklearne krize, dok je Pjongjang odWashingtona zatražio da ublaži stajališta.
PEKING, 23. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države su u srijedu na šestostranim pregovorima u Pekingu iznijele nove prijedloge za rješenje sjevernokorejske nuklearne krize, dok je Pjongjang od Washingtona zatražio da ublaži stajališta.

Pregovarači iz šest zemalja započeli su razgovore o 20-mjesečnoj nuklearnoj krizi, a Japan je upozorio da će vjerodostojnost pregovora biti ugrožena ako se ne postigne nikakav napredak.

U dosadašnja dva kruga pregovora napredak je bio jedva zamjetan, a rijetki su ti koji očekuju veći napredak i sada, bez obzira na američke prijedloge.

"Spremni smo za ozbiljnu diskusiju i želimo iznijeti prijedloge", izjavio je u uvodnom govoru pomoćnik američkog državnog tajnika James Kelly.

"S trećeg kruga šestostranih pregovora ne može biti pozitivnih rezultata ako SAD opet postavi svoj poznati bahati zahtjev na početku sastanka", kaže se u komentaru sjevernokorejskog dnevnika Rodonga Sinmuna.

Glavni pregovarač Sjeverne Koreje Kim Kye-gwan rekao je kako će Pjongjang odustati od svojeg programa razvoja atomskog oružja ako SAD prekine "neprijateljsku politiku" prema njegovoj zemlji.

Južnokorejski izaslanik Lee Soo-hyuck rekao je kako je njegova zemlja ponudila sjevernom susjedu veliku pomoć u gorivu u zamjenu za zamrzavanje i hitnu obustavu daljnjeg nuklearnog programa, dodavši kako su američki prijedlozi slični planu koji zagovara Seul.

"Američki su prijedlozi vrlo složeni i Sjevernoj će Koreji trebati vremena da ih analizira", rekao je novinarima.

New York Times u broju od srijede objavio je kako će američki pregovarači Sjevernoj Koreji ponuditi nove poticaje za odustajanje od nuklearnog programa, uključujući i privremeno jamstvo o nenapadanju, ali uz mnogobrojne uvjete.

Prema prijedlozima, pomoć će početi pristizati kad se sjevernokorejski vođa Kim Jong-il obveže na obustavu programa naoružanja s plutonijem i uranom, tvrdi američki dnevnik.

"Kina, Rusija, Japan i Južna Koreja odmah će početi slati tisuće tona goriva svaki mjesec, a SAD će ponuditi "privremeno" jamstvo da neće napadati Sjevernu Koreju ili nastojati srušiti Kimov režim", stoji u Timesovom članku.

Bude li to stvarno ponuđeno, bit će to prvi značajniji pokušaj ublažavanja američkog stajališta prema Sjevernoj Koreji otkako je predsjednik George W. Bush preuzeo dužnost prije tri godine, kad je tu zemlju ocijenio dijelom "osovine zla", zajedno s Iranom i Irakom kakav je bio prije rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙