FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUSKA SREDIŠNJA BANKA: KRIZA BANAKA ZAVRŠILA

MOSKVA, 15. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Ruska središnja banka danasje objavila da je bankarska kriza u toj zemlji završila, u pokušaju daumanji strahovanja štediša nakon što je jedna od banaka, Guta banka,prošloga tjedna ostala bez gotovine.
MOSKVA, 15. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Ruska središnja banka danas je objavila da je bankarska kriza u toj zemlji završila, u pokušaju da umanji strahovanja štediša nakon što je jedna od banaka, Guta banka, prošloga tjedna ostala bez gotovine.

Kako je rekao predsjednik ruske središnje banke Sergei Ignatyev, vlasti su sada uvjerene da neće doći do zatvaranja niti jedne druge velike banke.

"Nakon što je Guta banka prestala s radom niti jedna druga istaknuta banka nije pokazala nikakve znakove nestabilnosti i kreditne nesposobnosti", kazao je on gornjem domu ruskog parlamenta.

No, bio je oprezan glede davanja ikakvih jamstava za neku od više stotina manjih banaka u toj zemlji. "Niti jedan predsjednik središnje banke ne može dati takvo jamstvo u bilo kojim okolnostima, čak i kad je sve u redu", rekao je.

Recentni problemi tamošnjeg bankarskog sektora započeli su sa zatvaranjem dviju manjih banaka prije gotovo dva mjeseca, da bi prošloga tjedna dosegli vrhunac kada su presušile blagajne Guta banke, jedne od 20 najvećih u zemlji. Obavijesti istaknute na zatvorenim vratima njezinih poslovnica nosile su izravnu poruku: banka nema novca. Takva situacija poslužila je kao neugodan podsjetnik Rusima na bankarsku krizu 1998.

Prije eskalacije krize, mnogi su tržišni sudionici vjerovali da vlada u Rusiji posjeduje "crnu listu" banaka koje želi zatvoriti.

Ogroman broj ruskih banaka bit će smanjen kroz proces prirodne selekcije, kazao je Ignatyev. "Prirodan tijek događaja dovest će do toga da imamo manji broj banaka i snažnije banke, no to nije cilj ili zadaća bilo središnje banke bilo vlade", istakao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙