FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ISPRAVAK VIJESTI HNA5994: "U OBRTNIČKOJ KOMORI PREDSTAVLJEN ..."

ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA5994izmjene naslov te peti i 11 odlomak tako da iz njih izbace riječ"radnih" koja je greškom uvrštena u tekst.
ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - Molimo korisnike da u vijesti HNA5994 izmjene naslov te peti i 11 odlomak tako da iz njih izbace riječ "radnih" koja je greškom uvrštena u tekst.

Objavljujemo ispravnu vijest:

U OBRTNIČKOJ KOMORI PREDSTAVLJEN PRVI CENTAR ZA MIRENJE - ALTERNATIVNO RJEŠAVANJE SPOROVA

ZAGREB, 15. srpnja (Hina) - U Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) danas je predstavljen prvi Centar za mirenje u Hrvatskoj kojim se želi rasteretiti sudstvo te osigurati brže i jeftinije rješavanje sporova među gospodarskim subjektima putem alternativnih metoda.

Riječ je o alternativnom načinu rješavanja sporova - mirenju koje je vrlo korisno za poslovanje gospodarstvenika jer smanjuje troškove i vrijeme rješavanja spora, rekla je tajnica Suda časti pri HOK-u Suzana Kolesar.

Postupak mirenja je dobrovoljan što je ključno da bi se mirenje okončalo nagodbom, a to znači da bilo koja stranka može prekinuti mirenje prije postizanja krajnje obvezujuće nagodbe.

Važno je također da rješavanje sporova mirnim putem osigurava nastavak poslovne suradnje među strankama, dodala je Kolesar.

"Alternativno rješavanje sporova uvijek je jeftinije i brže od sudskih postupaka, a doprinosi i rasterećenju sudova", rekla je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Pritom je upozorila da je Hrvatska zemlja u kojoj se često parniči budući da na svakog drugog građanina dolazi po jedan sudski predmet, dok se u stabilnim zemljama veliki dio sporova rješava izvan sudova. U SAD-u se, primjerice, bez sudske presude riješi 90 posto sporova.

No, kod nas je i sama država često bjesomučni parničar, rekla je Škare Ožbolt. Tako vrijednost sporova protiv države iznosi 8,5 milijardi kuna, dok sporovi koje država vodi protiv drugih subjekata iznosi 2,5 milijarde kuna.

Veliki dio tih sporova mogao bi se riješiti izvan sudnica, ustvrdila je Škare Ožbolt koja se nada da će tome pomoći Centar pri HOK-u i ostali centri za mirenje koji će uskoro biti osnovani.

Predsjednik HOK-a Stjepan Šafran rekao je da se putem Centra želi pomoći strankama u sporu da izvansudskim putem postignu dogovor u samom nastajanju problema, što će poboljšati poduzetničku klimu.

U Hrvatskoj danas radi 100 miritelja, a program njihova obučavanja potaknula je i organizirala Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID), rekao je direktor USAID-ova Ureda za gospodarski razvoj Michael Green.

SAD imaju 20 godina iskustva s alternativnim rješavanjem sporova koje, iako se ne radi o čarobnom štapiću, može znantno pridonjeti boljoj djelotvornosti sudstva, dodao je Green.

Uredništvo Hine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙