FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MEDITERANSKI TURIZAM PRIJETI IZVORIMA SLATKE VODE

ŽENEVA, 15. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Obalni dio Mediterana žrtva jeeksplozije turizma koji prijeti izvorima slatke vode, upozorio je učetvrtak Svjetski fond za prirodu pozivajući turiste da ograničepotrošnju vode.
ŽENEVA, 15. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Obalni dio Mediterana žrtva je eksplozije turizma koji prijeti izvorima slatke vode, upozorio je u četvrtak Svjetski fond za prirodu pozivajući turiste da ograniče potrošnju vode.

Svaki turist koristi do četiri puta više vode od prosječnog španjolskog građanina, pokazalo je izvješće Fonda, koji kritizira i raširenu izgradnju golf terena i bazena od Gibraltara do Bejruta.

"Turistički sektor zahtijeva sve više instalacija koje gutaju vodu poput aqua parkova, golf terena i vrtova, koji uništavaju izvor o kojemu ovise", ističe Fond.

Zalijevanje golf terena guta svake godina oko milijun kubičnih metara vode po hektaru, koliko i grad od 12.000 stanovnika. Osam terena trenutačno je u izgradnji samo na otoku Cipru.

Mediteranske obale privlače svake godine približno 200 milijuna turista, većinom ljeti, u trenutku kad su vodne rezerve na najnižoj razini. Godine 2025. njihov bi broj mogao iznositi između 235 i 355 milijuna, prema nekim istraživanjima.

Trenutačno svaki turist troši između 350 i 850 litara vode na dan, količinu koja bi se mogla podijeliti na dva kad bi se vlade i turisti potrudili štedjeti dragocjenu tekućinu, prema podacima Fonda.

Mreže vodovoda i odvod korištenih voda, "nedovoljni, neučinkoviti pa čak i nepostojeći", nastoje odgovoriti ljetnoj potražnji, što pridonosi zagađenju izvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙