FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AFRIČKA BANKA ZA RAZVOJ POKRENULA KAMPANJU ZA VODU U AFRICI

TUNIS, 2. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Afrička banka za razvoj (AfDB)pokrenula je 14,7 milijardi dolara vrijednu kampanju financiranjaprojekata navodnjavanja u Africi kojom se želi prekinuti začarani krugnedostatka vode koji dovodi do gladi i završava ovisnošću o stranojpromoći.
TUNIS, 2. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Afrička banka za razvoj (AfDB) pokrenula je 14,7 milijardi dolara vrijednu kampanju financiranja projekata navodnjavanja u Africi kojom se želi prekinuti začarani krug nedostatka vode koji dovodi do gladi i završava ovisnošću o stranoj promoći.

Oko 400 predstavnika bogatih zemalja i međunarodnih institucija, zajedno sa stručnjacima i odgovarajućim ministrima afričkih zemalja u Tunisu održavaju konferenciju koja bi trebala ishoditi potporu inicijativi za vodu u Africi.

"Korištenje izvora vode strahovito je slabo, jer se u Africi u jednoj godini za opskrbu stanovništva, poljoprivredu i industriju crpi samo tri posto ukupnih obnovljivih izvora vode", izjavio je na konferenciji predsjednik AfDB-a Omar Kabbaj.

"Rezultat (slabog korištenja izvora vode) je taj da gotovo polovica od 300 milijuna većinom siromašnih ljudi nema pristup prirodnoj zdravoj vodi", naglasio je.

Najavio je kako će AfDB svake godine do zaključno 2015. ulagati 360 milijuna dolara, dok bi se preostalih više od deset milijardi dolara trebalo osigurati iz bilateralnih donacija, multilateralnih fondova, te sredstvima iz proračuna pojedinih afričkih zemalja i iz samog stanovništva.

Stanovništvo u Africi je u stalnom porastu, pa predviđanja govore da će potražnja za vodom u domaćinstvima rasti brže nego i na jednom drugom kontinentu, što bi, ako se bitno ne povećaju ulaganja u vodnu infrastrukturu, dovelo do toga da 2025. bez pristupa čistoj vodi bude pola milijarde ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙