FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZO: U DRUGOM TROMJESEČJU I DALJE NAJVEĆI PROBLEM RAST POTROŠNJE LIJEKOVA

ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - Direktor Hrvatskog zavoda zazdravstveno osiguranje (HZZO) Većeslav Bergman izjavio je danas danajnoviji podaci o poslovanju zdravstvenog sustava od ožujka do lipnjapokazuju kako se poslovanje zdravstvenih ustanova uglavnomstabiliziralo, ali je najveći problem i dalje rast potrošnjelijekova.
ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - Direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Većeslav Bergman izjavio je danas da najnoviji podaci o poslovanju zdravstvenog sustava od ožujka do lipnja pokazuju kako se poslovanje zdravstvenih ustanova uglavnom stabiliziralo, ali je najveći problem i dalje rast potrošnje lijekova.

"Potrošnja lijekova u drugom tromjesečju porasla je 12 posto, što je nešto manje nego u prva tri mjeseca, kada je taj rast iznosio 18 posto", izjavio je Bergman Hini.

Zbog velike potrošnje u prvoj polovici godine za lijekove na recept potrošeno je 1,4 milijarde kuna, dok su u cijeloj prošloj godini potrošene 2,5 milijarde kuna.

Bergman ipak očekuje da će se potrošnja stabilizirati u drugoj polovici godine kako bi ostala na ukupnoj lanjskoj razini.

U drugih šest mjeseci očekuju se rezultati mjera poduzetih za sniženje cijena lijekova, ponajprije Pravilnika o izračunu cijena, prema kojemu proizvođači lijekova moraju sniziti cijene originalnih lijekova za 15 posto, a generičkih za 30 posto u odnosu na cijene u Sloveniji, Italiji i Francuskoj.

Iako su proizvođači trebali smanjiti cijene do početka kolovoza, direktor HZZO-a ipak najavljuje da će im zbog prekratkog vremena rok produžiti do studenoga.

Stoga će se u kolovozu, rujnu i listopadu primjenjivati nova lista lijekova koja će se temeljiti na nižim cijenama postignutim izravnim pregovorima s farmaceutskom industrijom i cijenama dobivenim putem javnog natječaja za 50 najpropisivanijih lijekova.

"Kroz pregovore i natječaj uspjeli smo uštedjeli 25 milijuna kuna", rekao je Bergman najavivši da će novu listu lijekova donijeti Upravno vijeće HZZO-a idući tjedan.

Kada je riječ o poslovanju zdravstvenih ustanova u razdoblju od ožujka do kraja lipnja, direktor HZZO-a kaže da su novi ugovori s ustanovama, u kojima su pojačane mjere kontrole poslovanja, dali efekta pa je većina bolnica poslovala u okvirima svojih mjesečnih limita.

Tako je unutar limita poslovala i najveća hrvatska bolnica, KBC Zagreb, dok su limite nadmašile Klinika za tumore za devet posto i KBC Rijeka za sedam posto, dodao je Bergman.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙