FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: VLADA IMA JASNE GOSPODARSKE PROGRAME

ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader kazao je danasda njegov kabinet ima jasne gospodarske programe, kojima je glavnicilj uvođenje reda u državne financije i podizanje konkurentnosti nastranom tržištu.
ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader kazao je danas da njegov kabinet ima jasne gospodarske programe, kojima je glavni cilj uvođenje reda u državne financije i podizanje konkurentnosti na stranom tržištu.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada" Sanader je ustvrdio da o dobrim gospodarskim rezultatima svjedoče i najnovije statistike, koje, među ostalim, ukazuju na rast industrijske proizvodnje i izvoza.

"Oni koji nam govore da nemamo gospodarski program očito žive u drugoj zemlji", kazao je Sanader, dodavši da njegovoj Vladi zamjeraju oni koji su izgubili izbore krajem prošle godine.

U razgovoru, uglavnom posvećenom gospodarskim temama Sanader je kazao kako je došlo vrijeme da Hrvatska "mijenja ekonomsku paradigmu". To se u prvom redu odnosi na smanjenje javnog duga i deficita, koji, kako je rekao moraju doseći europske standarde. "Ovako više ne može ići", konstatirao je Sanader, ustvrdivši da je Hrvatska prva u regiji po rashodima javnog sektora.

Dodao je da gospodarske reforme moraju dovesti do moderne države, stvaranja poduzetničke klime i jačanja privatnog sektora. Razvoju bi trebala pomoći i diplomacija, koja se, kako je rekao, nakon rješavanja važnih političkih pitanja sada može više posvetiti promociji hrvatskog gospodarstva.

Upitan je li Vlada definitivno odustala od smanjenja PDV-a premijer je rekao da se u suradnji s gospodarskim i financijskim stručnjacima te socijalnim partnerima moraju razmotriti sve mogućnosti i da je o tome sada prerano govoriti.

Govoreći o povratu duga umirovljenicima rekao je da je Vlada izradila prijedlog zakona koji bi Hrvatski sabor trebao usvojiti već sljedećeg tjedna. Potom se mora utvrditi točan iznos duga, koji je zasigurno manji od 26 milijardi kuna i pokrenuti Fond putem kojeg bi se dug vraćao, naveo je dodajući da bi se dio duga mogao vratiti i u dionicama "dobrih tvrtki", ne precizirajući o kojim je poduzećima riječ. Te bi se dionice mogle prenositi i na potomke, a Fond bi s njima mogao ostvariti i dobru zaradu, ocijenio je Sanader.

Govoreći o poljoprivredi premijer nije želio otkriti otkupnu cijenu pšenice, rekavši tek da po tom pitanju ima razloga biti optimist.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙