FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA PREDSTAVILA ZAKON O VRAĆANJU DUGA UMIROVLJENICIMA

ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Vlada je danas predstavila zakonskiprijedlog o vraćanju duga umirovljenicima koji predviđa osnivanjeposebnog fonda iz kojega bi se alimentirao dug umirovljenicima.
ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Vlada je danas predstavila zakonski prijedlog o vraćanju duga umirovljenicima koji predviđa osnivanje posebnog fonda iz kojega bi se alimentirao dug umirovljenicima.

Zbog gospodarskih prilika u zemlji ni sada, ni u doglednoj budućnosti nema mogućnosti da se dug umirovljenicima isplati u gotovini, opetovao je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade, izrazivši zadovoljstvo što su Vlada i predstavnici umirovljenika postigli dogovor o povratu duga.

Riječ je o dubokoj traumi koja postoji među umirovljenicima, dodao je premijer.

Zakon predviđa da spomenuti fond s radom počne godinu dana od dana stupanja na snagu Vladina zakona, a u roku godine dana Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje trebao bi utvrditi iznos razlike koja pripada umirovljenicima od 1993. do 1998.

Utvrđena razlika bila bi temelj za utvrđivanje početne vrijednosti imovine posebnog fonda u koji će država prenijeti dionice, a možda i neke nekretnine, najavio je premijer Sanader.

Zakon predviđa da bi se na obračunatu razliku dodalo i obeštećenje na ime kamata u iznosu od 2,3 milijarde kuna.

U slučaju smrti korisnika mirovine, prava bi mogli ostvariti njegovi nasljednici iz prvog nasljednog reda.

Zakonski prijedlog o provođenju odluke Ustavnog suda iz svibnja 1998. Vlada Saboru šalje po hitnom postupku kako bi ga donio možda već idući tjedan.

Premijer Sanader otvorenom je ostavio mogućnost da se taj zakon ako ne na redovnoj, donese možda na izvanrednoj saborskoj sjednici, odmah nakon 15. srpnja kada ističe ustavni rok za redovno zasjedanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙