FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SINDIKATI JAVNIH SLUŽBI: VEĆE PLAĆE ILI ŠTRAJK U LISTOPADU

ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Budući da su im predstavnici Vladenedavno odbili sve zahtjeve za povećanjem plaća, sindikati javnihslužbi najavili su danas da će 5. listopada organizirati štrajk akodotad zaposlenima u javnom sektoru ne bude osiguran bolji položaj.
ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Budući da su im predstavnici Vlade nedavno odbili sve zahtjeve za povećanjem plaća, sindikati javnih službi najavili su danas da će 5. listopada organizirati štrajk ako dotad zaposlenima u javnom sektoru ne bude osiguran bolji položaj.

Izjasni li se članstvo pozitivno na referendumu koji će prethodno biti proveden, u štrajku bi moglo sudjelovati oko 100.000 zaposlenih u javnim službama, najavio je na konferenciji za novinare Vilim Ribić, dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata javnih službi.

"Njihove zaposlenike i naše članove pitat ćemo što su spremni učiniti za budućnost svoje zemlje", rekao je Ribić ustvrdivši da Vladini prioriteti ne doprinose razvoju, već to mogu samo ljudi koji rade i stvaraju nove vrijednosti.

Pritom je upozorio da je odbijanjem sindikalnih zahtjeva dovedeno u pitanje socijalno partnerstvo jer se sindikatima serviraju samo gotova rješenja.

"Sindikati su spremni provesti akciju", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević dodavši da nisu spremni na kompromis i popuštanja.

Sindikati u školstvu, znanosti, kulturi, zdravstvu i socijalnoj skrbi nezadovoljni su jer im je ministar financija Ivan Šuker odbio sve zahtjeve za povećanjem plaća, uz obrazloženje da u proračunu nema financijskih mogućnosti za njihovo ispunjenje.

Oni traže rast osnovice za plaće za dva posto temeljem praćenja rasta BDP-a jer je BDP lani nominalno rastao 6,3 posto, a osnovica je od 1. siječnja porasla za 4,3 posto.

Traže i utvrđivanje dinamike usklađivanja plaća u javnim službama koje sada, po podacima Povjerenstva za usklađivanje kretanja plaća u javnim službama, zaostaju 12,4 posto za plaćama u gospodarstvu.

Uz to, traže od Vlade da se krene u izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe kako bi se zaposlenima u tim djelatnostima osigurao rast plaća kao i državnim službenicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙