FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sindikati: vlada odbila zahtjeve javnih službi za povećanjem plaća

ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker odbioje danas sve zahtjeve sindikata javnih službi za povećanjem plaća, uzobrazloženje da u proračunu nema financijskih mogućnosti za njihovoispunjenje, doznaje se iz sindikalnih izvora.
ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Ministar financija Ivan Šuker odbio je danas sve zahtjeve sindikata javnih službi za povećanjem plaća, uz obrazloženje da u proračunu nema financijskih mogućnosti za njihovo ispunjenje, doznaje se iz sindikalnih izvora.

"Na današnjim pregovorima nije postignut nikakav pomak jer nam je rečeno da u proračunu nema sredstava za ispunjenje bilo kojeg zahtjeva", rekao je Hini predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz.

Dodao je da mogućnost pregovora o politici plaća ostaje otvorena za početak listopada, kad se bude radio nacrt novog proračuna.

No, sindikati će s obzirom na stav Vlade i Ministarstva financija na jesen vjerojatno organizirati štrajk, o čemu će u srijedu govoriti na konferenciji za novinare, najavio je Elkaz.

Sindikati osnovnog i srednjeg školstva, znanosti, zdravstva i socijalne skrbi još su ranije zaprijetili da će u listopadu organizirati štrajk ako Vlada ne ispuni zahtjeve koje su u utorak, 6. srpnja, predstavili u Banskim dvorima.

Oni traže rast osnovice za plaće za dva posto temeljem praćenja rasta BDP-a jer je BDP lani nominalno rastao 6,3 posto, a osnovica je od 1. siječnja porasla za 4,3 posto.

Traže i utvrđivanje dinamike usklađivanja plaća u javnim službama koje sada, po podacima Povjerenstva za usklađivanje kretanja plaća u javnim službama, zaostaju 12,4 posto za plaćama u gospodarstvu.

Uz to, traže od Vlade da se krene u izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe kako bi se zaposlenima u tim djelatnostima osigurao rast plaća kao i državnim službenicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙