FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PPDIV NAJAVIO PROSVJED ZBOG PRIVATIZACIJE "BELJA"

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi,prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV)najavio je mogućnost prosvjeda u Zagrebu na Markovom Trgu 15. srpnja,zbog sumnji koje su se, kako drže, pojavile u provedbi natječaja zaprivatizaciju baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belja" dd.
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) najavio je mogućnost prosvjeda u Zagrebu na Markovom Trgu 15. srpnja, zbog sumnji koje su se, kako drže, pojavile u provedbi natječaja za privatizaciju baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belja" dd.

U pismu upućenom premijeru Ivi Sanaderu, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) PPDIV ističe kako su na nedavnom sastanku s ministrom Petrom Čobankovićem sindikati dobili obećanje da će se, nakon Vladine odluke o poništenju natječaja za prodaju dionica "Belja", "razgovarati o novome prijedlogu natječaja i da ga se neće donositi bez dogovora sa sindikatima".

Sindikat tvrdi kako ih je ministar Čobanković izvijestio da je HFP-u dao nalog da izradi prijedlog novoga natječaja, u kojem se na prodaju daju sve dionice u vlasništvu države, osim kontrolnog paketa od 25 posto plus jednu dionicu te da će se skratiti rok natječaja.

"Dostavljen nam je prijedlog novoga natječaja, s kojim smo ostali zatečeni, jer se radi o sasvim drukčijem modelu privatizacije od prijašnjeg (dokapitalizacija za vlasništvo od 43,76 posto), pa se sada samo povećavanju naše sumnje u "namještanje" natječaja i bojazan da će oni, koji su bili ozbiljeno zainteresirani za kvalitetnu privatizaciju, odustati, što je i bio krajnji cilj nekome, kako bi proveo svoje zamisli", stoji u pismu.

Sindikat drži kako je stanje oko privatizacije "Belja" izazvalo razne špekulacije i sumnje u transparentnu privatizaciju, poglavito stoga, tvrdi se u pismu, "što je sve nastalo u režiji predsjednika osječko-baranjske Županijske skupštine i saborskog zastupnika Branimira Glavaša" koji se, smatra PPDIV, "predstavlja kao 'spasitelj Belja' i veći sindikalac od pravih sindikalaca".

PPDIV stoga hitno traži da se na današnjoj sjednici Upravnog odbora HFP-a "ne donosi nikakva odluka, dok se ne održi zajednički sastanak svih relevantnih čimbenika na čelu s potpredsjednikom Vlade Andrijom Hebrangom, kako bi dobili dodatna objašnjenja novonastale situacije oko uvjeta novoga natječaja i kako bi se postignuo zajednički dogovor".

"U protivnom, već smo najavili prosvjed na Markovom Trgu u Zagrebu, za četvrtak 15. srpnja, kada Vlada bude odlučivala o raspisivanju novoga natječaja, a moguće je da i radnici, u znak podrške, obustave žetvene radove dok traju pregovori u Zagrebu", stoji, uz ostalo, u pismu koordinacije sindikalnih podružnica PPDIV-a u "Belju" dd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙