FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEKOLIKO TISUĆA OSOBA SLAVI JAMESA JOYCEA U DUBLINU

DUBLIN, 16. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Nekoliko tisuća osoba okupilo seu srijedu u Dublinu kako bi proslavile stotu obljetnicu "Bloomsdaya",dana Leopolda Blooma opisanog u remek-djelu "Uliks" Jamesa Joycea.
DUBLIN, 16. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Nekoliko tisuća osoba okupilo se u srijedu u Dublinu kako bi proslavile stotu obljetnicu "Bloomsdaya", dana Leopolda Blooma opisanog u remek-djelu "Uliks" Jamesa Joycea.

Organizirano je više od 80 događanja radi proslave tog fiktivnog, iako jednog od najslavnijih dana u svijetu književnosti.

Središnji dio proslava doručak je koji je pripremio Centar James Joyce u čast doručka koji je pojeo Leopold Bloom prije nego što je krenuo ulicama piščeva rodnog grada. Prodano je više od 1000 ulaznica, a ulica u kojoj je centar posvećen Joyceovu djelu u srijedu je bila prepuna znatiželjnika, od kojih su mnogi odjenuli odjeću iz doba Belle Epoque.

Irska predsjednica Mary MacAleese sudjelovala je na proslavi i kušala, zajedno sa stotinama drugih zaljubljenika u Joycea, kruh, kobasice, jaja i šunku, zalijevajući sve Guinnessom. Leopold Bloom je pak pojeo bubrežnjak pržen na maslacu i popio čaj, ali zbog sponzora je šalicu čaja ovaj put zamijenilo pivo.

Tom su prigodom čitani odlomci iz "Uliksa", pa i u ulici u kojoj je nekoliko likova zamaskiranih na Joyceov način davalo toj ulici u središtu Dublina davalo štih s početka 20. stoljeća.

Grad se pokrenuo za tu obljetnicu i predviđene su svakakve manifestacije, među kojima velika "parada šljiva" radi obilježavanja jednog od slavnih Uliksovih odlomaka kad se dvije starice popnu na Nelsonov stup u Dublinu kako bi po gomili pljuvale koštice od šljiva. Irska republikanska armija otad je uništila stup ali će svejedno biti predstave.

Dosad neobjavljeni Joyceovi rukopisi izloženi su u Irskoj nacionalnoj biblioteci. Za one koji su propustili doručak Leopolda Blooma, moguće je nadoknaditi propušteno u pubu Davy Byrne koji još postoji i koji je predvidio služenje sendviča s gorgonzolom uz čašu burgundca, koji su bili na menuu Bloomova ručka.

Bloomsday se slavi i u nekoliko gradova u svijetu, primjerice u Parizu, gdje je izdano prvo izdanje "Uliksa", ali i u New Yorku, Sydneyju ili Tokiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙