FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TDR: NOVE CIJENE CIGARETA

ROVINJ/ZAGREB, 13. srpnja 2004. (Hina) - Nakon povećanja trošarina,maloprodajne cijene cigareta rovinjskog TDR porasti će od 7,3 do 17,6posto, uz izuzetak nekih marki cigareta, kojima se cijena nećemijenjati.
ROVINJ/ZAGREB, 13. srpnja 2004. (Hina) - Nakon povećanja trošarina, maloprodajne cijene cigareta rovinjskog TDR porasti će od 7,3 do 17,6 posto, uz izuzetak nekih marki cigareta, kojima se cijena neće mijenjati.

Kako su danas izvijestili iz TDR-a, svoju će prijašnju cijenu zadržati primjerice cigarete "Kolumbo", a minimalno će poskupjeti cigarete "MC", dok će od 16,6 do 17,6 posto porasti cijena cigaretama visoke, odnosno ekstra klase, kao što su "Ronhill" i "Marlboro".

Koliko će iznositi nove maloprodajne cijene pojednih vrsta cigareta u kunama znat će se kada o njihovom prijedlogu cijena odluči Ministarstvo financija, napominju iz TDR-a.

U TDR-u podsjećaju da su trošarine porasle u rasponu od 10 posto do 22,5 posto, ovisno o svrstavajućim skupinama cigareta, pa će ovisno o skupinama, maloprodajne cijene cigareta porasti između 7,3 i 17,6 posto.

Dodaju kako rast trošarina izaziva svojevrsnu "lančanu" reakciju, jer su i trošarine osnova za obračun PDV-a, a sve skupa i za udjele distribucije i trgovine, odnosno za konačno utvrđene maloprodajne cijene.

"Prema iskustvima drugih zemalja i prema našim dosadašnjim iskustvima, i ovaj rast cijena može izazvati kratkoročne i dugoročne promjene i poremećaje u potrošnji, iako je u tom pogledu svaka konkretna prognoza nepouzdana jer su te promjene pod utjecajem više čimbenika od kojih većina nije pod našim nadzorom", kažu u TDR-u.

Dodaju kako bi se mogao očekivati pad agregatne potrošnje do 2 posto te promjene u strukturi potrošnje. U takvom slučaju ovaj rast trošarina na godišnjoj razini izazvat će prosječni rast maloprodajnih cijena, odnosno ukupne mase izdataka za pušenje, u iznosu od 12,1 posto i rast ukupnih trošarina u iznosu od 14,8 posto, ocjenjuju u TDR-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙