FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SPORNA DJELOTVORNOST MJERA KOJIMA HRVATSKA VLADA ŽELI POTAKNUTI POVRATAK IZBJEGLICA

ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Iako se hrvatska vlada opetovanozalaže za povratak svih izbjeglica, djelotvornost njezinih mjeraostaje sporna, konstatira u subotu Wiener Zeitung.
ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Iako se hrvatska vlada opetovano zalaže za povratak svih izbjeglica, djelotvornost njezinih mjera ostaje sporna, konstatira u subotu Wiener Zeitung.

Uz reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, zaštita prava manjina i povratak izbjeglica spada među uvjete koje Zagreb mora ispuniti kako bi se kvalificirao za ulazak u Europsku uniju, podsjeća bečki list.

U proteklih deset godina Zagreb je po vlastitim navodima izdvojio za potrebe povratka izbjeglica tri milijarde američkih dolara a do kraja lipnja trebao je vratiti najmanje 500 objekata srpskim vlasnicima koji su izbjegli iz Hrvatske, naglašava Wiener Zeitung.

Nevladine organizacije kritiziraju da taj mehanizam ne funkcionira baš uvijek, prenosi bečki list, navodeći pritom upozorenja Amnesty Internationala da srpske izbjeglice koje se želi vratiti svojim domovima imaju problema s povratom imovine, i to zato što vlasti "sporo i neobvezujuće" provode odgovarajuće zakone.

"Riječ je o složenom, dugotrajnom procesu", potvrđuje u izjavi za Wiener Zeitung Ursula Fahringer, opunomoćena izaslanica u austrijskom veleposlanstvu u Zagrebu. Upućeni su politički signali koji trebaju omogućiti povratak izbjeglica ali na lokalnoj razini opetovano se javljaju problemi pri njihovoj realizaciji, tumači Fahringer.

Suživot u gradovima funkcionira bolje nego, primjerice, u krajini ali ni u Zagrebu nećete pronaći putokaz koji upućuje na Beograd, primjećuje u izjavi za WZ Ursula Fahringer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙