FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hsu od vlade očekuje nacrt zakona o fondu za umirovljenike

ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Nakon što je prošloga četvrtka usaborsku proceduru upućen Zakon o povratu duga umirovljenicima,Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) očekuje iz Vlade nacrt Zakona oposebnom fondu u koji bi ušle dionice poduzeća u državnom vlasništvu,iz kojih bi se alimentirao dug umirovljenicima, izjavio je danaspredsjednik HSU-a Vladimir Jordan.
ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Nakon što je prošloga četvrtka u saborsku proceduru upućen Zakon o povratu duga umirovljenicima, Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) očekuje iz Vlade nacrt Zakona o posebnom fondu u koji bi ušle dionice poduzeća u državnom vlasništvu, iz kojih bi se alimentirao dug umirovljenicima, izjavio je danas predsjednik HSU-a Vladimir Jordan.

Članovi fonda bili bi korisnici mirovina, koji bi imali udjele u tom fondu razmjerno visini duga o čemu će svatko biti obaviješten u roku godine dana od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), rekao je Jordan na konferenciji za novinare.

Umirovljenici će biti obeštećeni za razdoblje od 1. rujna 1993. do 31. prosinca 1998. godine, a za kamate je pridodan paušal od 2,3 milijarde kuna.

Jordan ističe da će fondom upravljati sami umirovljenici, a u slučaju smrti korisnika dionice će dobiti njegovi nasljednici prvog nasljednog reda.

Po obećanju Vlade, u fond bi trebale biti uvrštene dionice poduzeća koja su svoju vrijednost potvrdile na burzi, a zajedno će ih odrediti Vlada i umirovljenici, te pojedine vrijedne nekretnine.

"Nakon donošenja Zakona o fondu umirovljeničke udruge će preuzeti odgovornost za povrat duga i zato smo u pregovorima s Vladom oštri i ne dozvoljavamo da se s nama manipulira", ističe Jordan.

HSU upozorava da umirovljenici kroz portfelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) već imaju u vlasništvu dionice u ukupnoj vrijednosti od 3,5 milijarde kuna, ali u upravama i nadzornim odborima tih poduzeća nema ni jednog umirovljenika.

Udio HZMO-a u Janafu tako iznosi 50,45 posto, a u turističkom poduzeću Brijuni 40 posto, pa HSU drži da treba zaoštriti pitanje sudjelovanja umirovljenika u upravljanju poduzećima u djelomičnom vlasništvu HZMO-a.

Jordan je novinarima potvrdio da je na prošlotjednom sastanku s premijerom Ivom Sanaderom na njegov zahtjev odgođena smjena direktora HZMO-a Srećka Vukovića. HSU, prema sporazumu s HDZ-om, treba dati svoju suglasnost za promjenu čelnog čovjeka mirovinskog fonda, o čemu je rasprava odgođena za drugu priliku.

Jordan je ocijenio da se Vuković prema umirovljenicima pokazao korektnim i stručnim, dodavši kako se HSU zalaže da na sva važna mjesta dođu stručni, a ne podobni ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙