FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga "Postmodernizam i kulturni izazovi" teoretičara književnosti Nikite Nankova

ZAGREB, 11. srpnja 2004. (Hina) - Knjigu jednoga od najcjenjenijihameričkih semiotičara slavenskoga podrijetla Nikite Dimitrova Nankova"Postmodernizam i kulturni izazovi" objavilo je Hrvatsko filološkodruštvo u Biblioteci Književna smotra.
ZAGREB, 11. srpnja 2004. (Hina) - Knjigu jednoga od najcjenjenijih američkih semiotičara slavenskoga podrijetla Nikite Dimitrova Nankova "Postmodernizam i kulturni izazovi" objavilo je Hrvatsko filološko društvo u Biblioteci Književna smotra.

Hrvatskoj kulturnoj javnosti ta je knjiga postala dostupna zahvaljujući prijevodu Marije Paprašarovski. Kako u priopćenju ističe urednica Irena Lukšić, to nije prijevod već objavljene knjige, nego je izdavač naručio rukopis od autora s ciljem da hrvatska javnost upozna tog teoretičara književnosti.

Urednica podsjeća da je Nankov i jedno od najistaknutijih imena suvremene bugarske znanosti o književnosti - uz Juliju Kristevu i Tzvetana Todorova i napominje kako ga podjednako zanimaju goruća teorijska pitanja i povijesno-tipološki pogled na tekući literarni proces tzv. tranzicijskih zemalja.

Dodaje da Nankov kao semiotičar nadahnut Ecovim pogledima, književnost motri kao dio širega kulturnog konteksta u kojemu znakovi opslužuju različite umjetničke nizove, a u tom smislu osobitu pozornost usmjerava na odnose između literature i filma, na točke iz kojih jezik književnosti prelazi u jezik slike i pritom stječe potpuno novi status u percepciji primatelja.

U knjizi je Nankov skupio studije koje s motrišta post-povijesne znanosti o znakovnim sustavima raščlanjuju fenomen umjetničkoga izraza na prijelazu iz XX. u XXI. stoljeće.

U uvodnome tekstu "Sindrom Homo sapiensa" upućuje na osnovne odlike vremena i znanstvenih spoznaja u humanističkoj sferi, na svojevrsnu eksploziju učenosti informatičkoga društva i dominantna duhovna kretanja te daje objašnjenja za svoj pristup fenomenu umjetničkoga jezika i status umjetnine u društvu.

Nankov se u prvome dijelu knjige - Teorija - bavi temeljnim postavkama postmodernizma i trima relevantnim teorijskim sustavima - Ecovim, Ricoeurovim i Sartreovim. U drugome dijelu - Film - raščlanjuje kultne filmove druge polovice XX. stoljeća, a u trećem - Književnost - obrađuje svijest o kulturnim prožimanjima na primjeru najistaknutijeg bugarskog predstavnika modernizma Geo Mileva te analizira fenomen dviju glavnih kulturnih paradigmi XX. stoljeća, "istočnu" - socrealizam i "zapadnu" - postmodernizam.

Nikita Dimitrov Nankov rođen je 1956. godine u Sofiji, u obitelji diplomata. Na Sofijskom sveučilištu Sv. Kliment Ohridski završio je studij engleskoga jezika i književnosti (1981.). Doktorirao je na temi stvaralaštva Edgara Allana Poea. Obrazovanje je nastavio u Americi. Obranio je i disertaciju o djelu A.P. Čehova. Predaje poredbenu književnost na Sveučilištu Indiana u Bloomingtonu. Autor je više od stotinu znanstvenih i dvjesto umjetničkih radova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙