FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Petsto portreta Dubrovačkih ljetnih igara" Ive Grbića

DUBROVNIK, 11. srpnja 2004. (Hina) - Izložba "Petsto portretaDubrovačkih ljetnih igara" slikara i grafičara Ive Grbića otvorena jevečeras u Kneževu dvoru u Dubrovniku.
DUBROVNIK, 11. srpnja 2004. (Hina) - Izložba "Petsto portreta Dubrovačkih ljetnih igara" slikara i grafičara Ive Grbića otvorena je večeras u Kneževu dvoru u Dubrovniku.

Ova je izložba svojevrsni prikaz povijesti Igara jer je Grbić, posjećujući gotovo sve koncerte u Dubrovniku u proteklih više od pola stoljeća, crtežima bilježio nastupe izvođača, rekla je autorica predgovora u katalogu izložbe Vedrana Gjukić-Bender.

Izloženi crteži stvarani su u jednom dahu, na listovima običnog crtačkog papira, ponekad na programu ili čak na ulaznici, rekla je Gjukić-Bender.

Ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender zahvalio se Grbiću na izuzetnom kroničarskom doprinosu Igrama.

Među izloženim crtežima su portreti Lovre pl. Matačića, Borisa Papandopula, Antonija Janigra, Ruže Pospiš Baldani, Herberta von Karajana, Igora Kuljerića, Zubina Mehte, Monike Leskovar, Monserat Cabaille, Vladimira Ruždjaka, Ive Pogorelića, Vladaimira Krpana, glumaca Miše Martinovića, Tonka Lonze, Nike Kovača i mnogih drugih sudionika Igara.

Ivo Grbić započeo je školu crtanja kod Iva Dulčića. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je na grafičkom odsjeku a usavršavao se kod Antuna Mezdjića. Održao je više od 20-ak samostalnih izložbi i sudjelovao na više od 150 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

U srpsko-crnogorskom napadu na Dubrovnik 6. prosinca 1991. izgorjela mu je palača u kojoj je živio i radio. U požaru su nestale slike, crteži, grafike, keramika, etnografska i antikvarna zbirka, pisana dokumentacija i mnoštvo drugih njegovih vrijednih predmeta.

Izložba portreta Ive Grbića ostat će otvorena do 11. kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙