FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb - otvorena izložba "Nepripitomljeni"

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Izložba "Nepripitomljeni" iz zbirkiMuzeja iskrenog stvaralaštva iz francuskog grada Beglesa otvorena jevečeras u Muzeju Mimara u Zagrebu.
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Izložba "Nepripitomljeni" iz zbirki Muzeja iskrenog stvaralaštva iz francuskog grada Beglesa otvorena je večeras u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Muzej u Beglesu, koji skrbi o djelima spontanih stvaratelja, umjetnika koji najčešće nemaju nikakvu likovnu naobrazbu, djeluje dugi niz godina, a njegove aktivnosti intenzivno se razvijaju početkom 90-ih, kada dobivaju vlastitu zgradu u blizini Bordeauxa. U njemu se čuva veliki broj djela, skulptura, slika, crteža i drugih radova čitave plejade danas poznatih autsajderskih autora poput Chomoa, Nedjara, Van Genka, Nitkowskog i drugih.

Na zagrebačkoj izložbi koja je organizirana uz podršku Francuskog kulturnog instituta iz Zagreba predstavilo se 20 mlađih autora, s po pet radova, uglavnom na papiru ili sličnim podlogama.

Na sličnoj izložbi "Disidentske vizije" 2000. godine Muzej iz Beglesa predstavio je trojicu hrvatskih autsajdera, te je ova izložba na neki način uzvratna, a cilj joj je prikazati raznovrsnost autsajderskog stvaralaštva u svijetu, te visoke umjetničke domete što ih ovi zanimljivi i originalni umjetnici bez sumnje posjeduju, a u našoj su likovnoj javnosti potpuno nepoznati, naglasila je autorica ovog projekta iz Muzeju suvremene umjetnosti Nada Vrkljan Križić.

U predgovoru kataloga izložbe kustosica izložbe Anne Billon navodi da ti umjetnici stvaraju po nuždi unutrašnjeg nagona. Oni stvaraju svoja djela kako bi "istjerali unutrašnje demone ili učvrstili vjeru u život", često iznenada, nakon bolnog puta što su ga morali savladati, piše Billon.

Izložba je otvorena u sklopu proslave 50. obljetnice Muzeja suvremene umjetnosti koja se obilježava tijekom ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙