FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠIPAN: POČEO ZNANSTVENI SEMINAR "DEMOKRATSKA KONTROLA SIGURNOSNOG SEKTORA NA JUGOISTOKU EUROPE"

ŠIPAN, 10. srpnja 2004. (Hina) - Na otoku Šipanu, Luka Šipanska, uokviru tradicionalne treće po redu međunarodne ljetne škole započeo jes radom znanstveni seminar "Demokratska kontrola sigurnosnog sektorana Jugoistoku Europe" čiji su polaznici mladi lideri; diplomati,znanstvenici, pripadnici oružanih i sigurnosnih snaga, novinari izHrvatske, BiH, SiCG, Makedonije, Slovenije, Njemačke.
ŠIPAN, 10. srpnja 2004. (Hina) - Na otoku Šipanu, Luka Šipanska, u okviru tradicionalne treće po redu međunarodne ljetne škole započeo je s radom znanstveni seminar "Demokratska kontrola sigurnosnog sektora na Jugoistoku Europe" čiji su polaznici mladi lideri; diplomati, znanstvenici, pripadnici oružanih i sigurnosnih snaga, novinari iz Hrvatske, BiH, SiCG, Makedonije, Slovenije, Njemačke.

U okviru seminara sudionicima se obratio voditelj misije OSCE-a u RH Peter Semneby istaknuvši zadovoljstvo napretkom koji je RH ostvarila u rješavanju pitanja ljudskih prava, povratka izbjeglica, normalizacije odnosa u regiji. Posebno je pohvalio novu hrvatsku vlast odajući joj priznanje za uspješnu suradnju s međunarodnim organizacijama što se vidi kao put ulaska Hrvatske u Europu. On je isto tako govorio o konkretnim poteškoćama s kojima se RH suočava pri rješavanju određenih problema svog unutarnjepolitičkog razvoja uz naznaku da je upravo na nižim razinama potrebno poboljšati suradnju lokalnih vlasti s međunarodnim organizacijama.

Tijekom seminara mnogobrojni predavači iz Hrvatske i inozemstva raspravljaju o demokraciji, politici i sili, ulozi nove jugoistočne Europe u euroatlantskim institucijama, vanjskoj i sigurnosnoj politici EU, ulozi obavještajnih službi, reformama i demokratskoj kontroli oružanih snaga na turbulentnom prostoru Starog kontinenta. U uspješno izvedenoj simulaciji "NATO i Zapadni Balkan nakon Istanbula" polaznici seminara imali su priliku iskazati svoja teorijska i političko-praktična znanja o približavanju zemalja regije Sjevernoatlantskom savezu.

Na seminaru je promoviran i Zbornik/Yearbook Šipan 2003. (izdanje Političke kulture iz Zagreba) u kojem su prezentirana 22 rada sa četiri seminara prošlogodišnje ljetne škole na Šipanu. Tematske cjeline Zbornika su: mir i sigurnost, euroatlantski odnosi, jugoistočna Europa, NATO i novi izazovi sigurnosti, a radovi su objavljeni na hrvatskom i engleskom jeziku.

Na promociji Zbornika direktor ljetne škole prof.dr. Radovan Vukadinović rekao je da je Zbornik Šipan 2003. konkretan doprinos našoj znanosti o međunarodnim odnosima, ali isto tako i prilika da se i šira javnost upozna s osnovnim idejama međunarodne škole. U Zborniku su objavljeni tekstovi stranih i domaćih autora među kojima su Fraser Cameron, direktor Političkog instituta Europske unije iz Bruxella, dr. John Groom, University of Kent, Erwin Lanc, bivši ministar vanjskih poslova Austrije, dr. Arian Starova, bivši ministar vanjskih poslova Albanije te niz istaknutih domaćih znanstvenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙