FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RICE OPTIMISTIČNA, HU ZABRINUT ZBOG TAJVANA

PEKING, 9. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Zabrinutost Kine zbog američkepotpore i prodaje oružja Tajvanu zasjenile su u petak pitanjesjevernokorejske nuklearne krize na sastanku kineskog predsjednika HuJintaoa i savjetnice američkog predsjednika za nacionalnu sigurnostCondoleezze Rice.
PEKING, 9. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Zabrinutost Kine zbog američke potpore i prodaje oružja Tajvanu zasjenile su u petak pitanje sjevernokorejske nuklearne krize na sastanku kineskog predsjednika Hu Jintaoa i savjetnice američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Condoleezze Rice.

Kinesko-američki odnosi poboljšani su u posljednjih 25 godina, s porastom trgovinske razmjene i suradnjom na nekoliko diplomatskih pitanja, uključujući krizu u Sjevernoj Koreji i borbu protiv terorizma. No, razlike oko Tajvana već dugo opterećuju odnose dviju država.

Rice se s najvišim kineskim dužnosnicima sastala u sklopu turneje po Japanu, Kini i Južnoj Koreji, a u središtu razgovora trebali su biti načini okončanja sjevernokorejskih nuklearnih programa. Nakon boravka u Pekingu, Rice je odletjela prema Seoulu.

Kineski čelnici, uz Hua i zapovjednik vojske Jiang Zemin te ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing, iskoristili su priliku kako bi u razgovorima istaknuli problem Tajvana.

Hu je pozvao Sjedinjene Države "da ne šalju krive signale tajvanskim vlastima", kako se ne bi naškodilo miru i stabilnosti, navodi državna agencija Xinhua.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙