FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POWELL TRAŽI OD SUDANSKE VLADE DA OBUZDA NAPADE NA AFRIČKE CIVILE

WASHINGTON,9. srpnja(Hina) - Američki državni tajnik Colin Powellpozvao je u četvrtak Sudan da žurno zaustavi arapske milicije kojenapadaju afričke civile u oblasti Darfur ili bi se u suprotnom mogaosuočiti s daljnim mjerama međunarodne zajednice.
WASHINGTON,9. srpnja(Hina) - Američki državni tajnik Colin Powell pozvao je u četvrtak Sudan da žurno zaustavi arapske milicije koje napadaju afričke civile u oblasti Darfur ili bi se u suprotnom mogao suočiti s daljnim mjerama međunarodne zajednice.

Powell je rekao da će Sjedinjene Američke Države nastaviti vršiti pritisak na Sudan kako bi obuzdao milicije, poznate kao Janjaweed, koje po tvrdnjama američkih dužnosnika provode etničko čišćenje Afrikanaca u Darfuru, a dosad su ubili veliki broj civila u toj regiji.

Ako ne zaustavi nasilje koje je do sada otjeralo oko 1,2 milijuna ljudi iz njihovih domova i ne poboljša stanje u Darfuru, Kartum bi se mogao suočiti s "daljnim mjerama" međunarodne zajednice, rekao je Powell, ne navodeći o kakvim se mjerama radi.

Po procjenama Američke agencije za međunarodni razvitak (USAID) u Darfuru bi zbog neishranjenosti i bolesti do kraja ove godine moglo umrijeti više od 300.000 ljudi. Powell, koji je posjetio Kartum i izbjeglički logor u Darfuru prošloga tjedna, rekao je da je dobio obećanje sudanskog predsjednika Omara Hassan al-Bashira da će obuzdati milicije i omogućiti humanitarnu pomoć za izbjeglice u Darfuru, ali da obećanja nisu dovoljna.

"Želimo odmah vidjeti dramatična poboljšanja na terenu. Unatoč datim obećanjima tek treba vidjeti dramatična poboljšanja. Samo djela, a ne riječi mogu dobiti utrku sa smrću u Darfuru", rekao je Powell na konferenciji u Washingtonu posvećenoj Africi.

Sjedinjene Države su pripremile nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a traže da Sudan okonča nasilje u Darfuru i osigura pristup humanitarnoj pomoći za regiju u kojoj prema UN-u trenutno vlada najteža svjetska humanitarna kriza. Nacrt poziva Ujedinjene narode da uvedu embargo na oružje i zabranu putovanja za milicije iz Darfura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙