FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

ZAGREB, 30. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4.30sati.
ZAGREB, 30. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4.30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader pustit će danas u promet novih 108 kilometara autoceste Zagreb-Split. Otvorene će biti dionice od Gospića do Gornje Ploče u duljini od 26 kilometara, od Zadra 2 do Pirovca u duljini od 37 kilometara, te od Vrpolja preko Prgometa do Dugopolja u duljini od 45 kilometara. Iako je bilo najavljeno otvaranje ukupno 177 kilometara, u promet neće biti pušteno 69 kilometara autoceste od južnog portala tunela Mala Kapela do Gospića jer su inspekcijske službe utvrdile da taj dio ne zadovoljava uvjetima sigurnosti u prometu. Preostalih 69 kilometara autoceste od tunela Mala Kapela do Gospića bit će pušteno u promet za petnaestak dana.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader sinoć je u odgovoru na jučerašnje pismo predsjednika države Stjepana Mesića, koji je upozorio na potrebu povećanja sigurnosti na cestama, podsjetio na konkretne mjere koje je Vlada pokrenula za smanjenje prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama, istaknuvši kako Mesićevo pismo, poslano nakon tih mjera, shvaća kao potporu tim Vladinim aktivnostima. Vaše pismo koje ste mi danas uputili i koje ukazuje na tragične podatke o broju smrtno stradalih na našim prometnicama potvrda je da ste i Vi uz Vladu zabrinuti nad tim pokazateljima", navodi se, uz ostalo, u odgovoru premijera Sanadera na pismo predsjednika Mesića i dodaje: "Budući da je Vlada već pokrenula niz konkretnih mjera za smanjenje prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama, od kojih i Vi samo neke spominjete u Vašem pismu, u njihovom provođenju očekujem i Vašu osobnu potporu". Sanader, uz ostalo, podsjeća da je kao predsjednik Vlade dao konkretne zadaće nadležnim ministarstvima i institucijama da pooštre nadzor prometa, kao i preporuke za što oštrije kažnjavanje svih prekršitelja prometnih propisa. Te će konkretne mjere vrlo skoro biti ugrađene u novi, izmijenjeni i dopunjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama, te Zakon o prekršajima koji će strože sankcionirati sve one čija prometna kultura neće biti u skladu s njihovim odredbama.

ZAGREB - Prijedlog zakona o povratu duga umirovljenicima naći će se pred Vladom idući tjedan, a za desetak dana bit će upućen i u saborsku proceduru, izjavila je sinoć nakon četverosatnog sastanka s predstavnicima umirovljenika potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Dogovorili su to predstavnici umirovljenika i Vlade na posljednjoj sjednici povjerenstva za izradu Zakona o povratu duga umirovljenicima, na kojoj su bili i premijer Ivo Sanader, ministar financija Ivan Šuker i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić. Kosor je također najavila da će Vlada do 9. srpnja donijeti prijedlog zakona o osnivanju fonda putem kojeg će se umirovljenicima vraćati dug. Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Vladimir Jordan rekao je novinarima da je zakon o povratu duga umirovljenicima usuglašen. Dodao je da je HSU jučer dobio tekst zakona, te da su imali neke primjedbe ali su ih jučer uspjeli riješiti s Vladom.

SPLIT - Lučka uprava spriječila je sinoć u splitskoj trajektnoj luci ukrcaj putnika i vozila te isplovljavanje trajekta "Split Prvi" privatne brodarske kompanije SEMmarine koji je oko 21 sat trebao isploviti za Supetar na otoku Braču.Prema riječima direktora SEMmarine Igora Lučića Lučka je uprava oko broda na vezu u luci postavila ograde i lance te zaštitare i time spriječila ukrcaj, a samim tim i isplovljavanje. Uprava je takav potez, prema Lučićevim riječima, obrazložila nepostojanjem koncesije za plovidbu na liniji Split - Supetar - Split. Direktor SEMmarine, međutim, ne negirajući neposjedovanje koncesije, također tvrdi kako im nije bila namjera sinoć krenuti s redovitom plovidbom na toj liniji za koju su od Županije splitsko - dalmatinske zatražili dodjelu koncesije, nego iskoristiti mogućnost iz Zakona o dužobalnoj plovidbi da obavljaju izletnički i turistički prijevoz dok ne dobiju odobrenje za tu liniju.

OSIJEK - Premijernom predstavom "Kneja", osječkog Dječjeg kazališta, autorice Lidije Bajuk-Pecotić i u režiji Dubravke Crnojević-Carić, u Osijeku je sinoć započelo 4. "Osječko ljeto kulture". Do 21. srpnja na 11 lokacija u povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi ukupno će biti izvedena 42 kazališna, glazbena, filmska, književna i likovnoumjetnička sadržaja.

ZAGREB - Izložba "Makedonska ruralna arhitektura" autora Petra Namičeva i "Makedonski narodni vez" autora Gordančea Vidinića otvorena je sinoć u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Po riječima kustosice Muzeja Željke Jelavić, riječ je o "dvije izložbe u jednoj" koja je nastala kao rezultat međunarodne suradnje Republike Makedonije i Republike Hrvatske. Izložba "Makedonska ruralna arhitektura" donosi šezdesetak crteža tradicijske arhitekture iz različitih regija Makedonije koje je Namičev nacrtao u tušu, istaknula je Jelavić. Izložba "Makedonski narodni vez" na 54 table donosi različite vrste narodnog veza s nošnji koje danas više nisu u upotrebi.

ZAGREB - Izložba pod nazivom "Fragmenti - pogled u povijest" u prigodi pedesete obljetnice izlaženja časopisa Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) "Čovjek i prostor" otvorena je sinoć u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Izloženo je pedeset plakata s dvije do četiri stranice iz svakog godišta časopisa, a sa sadržajem za koji je Organizacijski odbor procijenio da predstavlja karakteristične trenutke pojedinih godišta, bilo da je riječ o arhitektonskoj realizaciji, urbanističkom planu, likovnoj izložbi ili čak reklami.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙