FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NORAC NA PUTU U HAAG

RIJEKA, 8. srpnja 2004. (Hina) - Umirovljeni hrvatski general MirkoNorac otputovao je u četvrtak prijepodne zrakoplovom Croatia Airlinesas krčkog aerodroma za Haag gdje bi se trebao izjasniti o krivnji, predHaškim sudom, za zločine počinjene u operaciji Medački džep.
RIJEKA, 8. srpnja 2004. (Hina) - Umirovljeni hrvatski general Mirko Norac otputovao je u četvrtak prijepodne zrakoplovom Croatia Airlinesa s krčkog aerodroma za Haag gdje bi se trebao izjasniti o krivnji, pred Haškim sudom, za zločine počinjene u operaciji Medački džep.

Norac je jutros oko sedam sati iz riječkog Okružnog zatvora, u pratnji policije, prebačen na krčki aerodrom, a iz Zagreba su zrakoplovom Croatia Airlinesa za Rijeku oko devet sati otputovali i Norčev odvjetnik Željko Olujić i pomoćnik ministrice pravosuđa zadužen za suradnju s Haškim sudom Jakša Muljačić.

Nakon prvog pojavljivanja pred Haškim sudom, zakazanog za 16 sati, Norac bi se odmah trebao vratiti u riječki zatvor.

Norca je u svibnju ove godine Haški sud optužio za ratne zločine počinjene u operaciji Medački džep 1993.

Haški sud ga tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u pet točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno ubojstvima civila, nehumanim postupanjem i sustavnim razaranjem kuća i gospodarskih objekata u tri srpska sela u području Medačkog džepa, kod Gospića, u rujnu 1993. godine.

Norac se tada kao pukovnik nalazio na čelu 9. Gardijske brigade HV-a i bio je zapovjednik Sektora 1 - operativne skupine formirane radi izvođenja te operacije oslobađanja okupiranog teritorija.

Norac je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u Gospiću 1991. godine."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙