FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DRAGIČEVIĆ: OVE GODINE POZITIVNO POSLOVANJE RAFINERIJA

RIJEKA, 6. srpnja (Hina) - Tri Inine rafinerije nafte - dvije u Rijecite sisačka rafinerija - ove bi godine mogle pozitivno poslovati, sapozitivnim rezultatom od oko 100 milijuna kuna, kazao je danas nakonferenciji za novinare u Rijeci predsjednik Uprave INE TomislavDragičević.
RIJEKA, 6. srpnja (Hina) - Tri Inine rafinerije nafte - dvije u Rijeci te sisačka rafinerija - ove bi godine mogle pozitivno poslovati, sa pozitivnim rezultatom od oko 100 milijuna kuna, kazao je danas na konferenciji za novinare u Rijeci predsjednik Uprave INE Tomislav Dragičević.

Dodao je da će oko 360 milijuna dolara biti uloženo u modernizaciju postrojenja - veći dio u Rafineriju nafte Rijeka u Urinju, a manji dio za ekološki program pogona INA Maziva na Mlaki. Do sada je za modernizaciju tih postrojenja uloženo oko 20 milijuna eura.

Konferencija za novinare održana je nakon sastanka predstavnika INE, Primorsko-goranske županije, Zavoda za javno zdravstvo i riječke gradske uprave na kojemu su razmatrana nova ulaganja INE na području županije te uvođenju ekoloških standarda.

Sljedeće godine prirodni plin iz sjevernojadranskih naftnih polja trebao bi podmorskim plinovodom stizati do Pule. Nastavkom izgradnje plinovoda od Pule do Rijeke, odnosno do Karlovca, Ininoj rafineriji na Mlaki bio bi omogućen prelazak s mješanog na prirodni plin. Korištenjem prirodnog plina rafinerija bi postala profitabilna, rekao je.

Dragičević je kazao da je danas razmatrana i izgradnja operativne obale u Bakru gdje bi se iz Urinja preselio naftni terminal za opskrbu rafinerije.

Županija je Ini odobrila petogodišnju koncesiju za korištenje urinjskog terminala, a postupak preseljenja trebao bi biti ostvaren za trajanja koncesije.

Postrojenje za proizvodnju bitumena na Mlaci vjerojatno se neće seliti, ali je vjerojatno da će takvo postrojenje biti izgrađeno u sklopu urinjske rafinerije. Preseljenje cjelovitog postrojenja s Mlake (iz središta Rijeke) nije izgledno do 2007, a o mogućem preseljenju odlučivat će gradske i županijske vlasti.

Napomenuo je da su problemi u rafineriji na Mlaki, koji su uzrokovali zagađenje zraka, otklonjeni te da će na Mlaci biti uveden sustav kontrole zraka koji se u Urinju već provodi.

Na upit o mogućim ulaganjima u omišaljski terminal Dragičević je rekao da se katarski poduzetnici o tome još nisu konačno izjasnili. Potvrdio je da bi polaganje podmorskog vodovoda za otok Krk, što je zajednički projekt županije i Ine, trebalo početi u jesen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙