FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ADRIS GRUPA, INA, PLIVA, KONZUM HRVATSKE 'GAZELE'

ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - Adris grupa, INA, Pliva, Konzum,Siemens, Atlantska plovidba, Uljanik neke su od tvrtki koje su uproteklih deset godina ostvarile apsolutni i relativni porast poosnovnim ekonomskim kategorijama, te se, kako se takve tvrtke čestonazivaju 'gazele', mogu nazvati hrvatskim gazelama.
ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - Adris grupa, INA, Pliva, Konzum, Siemens, Atlantska plovidba, Uljanik neke su od tvrtki koje su u proteklih deset godina ostvarile apsolutni i relativni porast po osnovnim ekonomskim kategorijama, te se, kako se takve tvrtke često nazivaju 'gazele', mogu nazvati hrvatskim gazelama.

Privredni vjesnik i Fina u posebnom su izdanju "400 najvećih" koje izlazi već deset godina, naime, objavili i rang liste tvrtki koje su u tih deset godina zabilježile najbrži rast po osnovnim ekonomskim kategorijama - izvozu, prihodima i dobiti nakon oporezivanja, i to kako u apsolutnim iznosima tako i po stopi rasta.

Na listama hrvatskih gazela najčešće se nalazi Adris grupa - od ukupno šest listi ona se nalazi na njih pet - po najbržem rastu izvoza u apsolutnim brojkama, te na listama rasta po ukupnom prihodu i dobiti i u apsolutnim iznosima i po stopama rasta.

Nakon Adris grupe najčešće se na listama pojavljuje INA, na pet listi - obje liste rasta po izvozu, te u aposolutnim iznosima u ostale dvije kategorije - rastu ukupnog prihoda, te dobiti.

I Adris grupa i INA predvode po jednu listu - Adris grupa onu po najbržem rastu po dobiti nakon oporezivanja u apsolutnom iznosu, a INA listu nabrže rastućih izvoznika također u apsolutnom iznosu.

Slijedeći po najčešćem učešću je pulsko brodogradilište Uljanik koji je na tri liste - rasta po izvozu u apsolutnim brojkama, te rastu po ukupnom prihodu i u apsolutnim iznosima i po stopi rasta.

Po rastu izvoza u apsolutnom iznosu prednjači INA, koja je od 1994. do 2003. svoj izvoz povećala za više od 1,28 milijardi kuna, a slijedi pulski Uljanik, koji je svoj izvoz u deset godina povećao za 944 milijuna kuna.

Mjesto na tablici rasta izvoza u apsolutnim iznosima našli su i Ericsson Nikola Tesla, Pliva, Adris grupa, Croatia airlines, Tankerska plovidba, Dioki, županjska Sladorana te Elektro-kontakt.

Po stopi rasta izvoza na prvom je mjestu pak Pliva, čiji je izvoz porastao za 80 posto (tj. za 697,4 milijuna kuna), a INA na trećem (rast za 60 posto). U postotku značajan su porast izvoza u deset godišnjem razdoblju ostvarila i dva velika javna poduzeća - Hrvatske šume (rast za 74 posto), te Hrvatske željeznice (41 posto), a na toj se listi npr. našao i "Večernji list" čiji je izvoz u deset godina porastao za 47 posto.

Listu "hrvatskih gazela" po ukupnom prihodu predvode Konzum i Siemens.

Konzum je, naime, ostvario najbrži rasta u apsolutnim iznosima i u deset godina njegovi su prihodi povećani za 5,18 milijardi kuna, dok je Siemens prvi po stopi rasta i ona je iznosila čak 1.285 posto.

Ljestvicu tvrtki s najvećim porastom dobiti nakon oporezivanja (u apsolutnom iznosu) otvara rovinjska Adris grupa, koja je od 1994. do 2003. godine zabilježila povećanje dobiti za 785,25 milijuna kuna.

U postocima, neto dobit Adris grupe u tom je razdoblju porasla za 2.993 posto, čime se ta tvrtka svrstala na tek 9. mjesto. Prva je, naime, Atlantska plovidba, čija je dobit nakon oporezivanja u deset godina povećana nevjerojatnih 21.026 posto.

Mjesto na obje liste rasta po dobiti našla je i Hrvatska radiotelevizija - osma je na listi rasta u apsolutnom iznosu (66,5 milijuna kuna), a druga pak na listi po stopi rasta (15.406 posto).

Analitičari su zamijetili i da je u deset godina došlo do velikih promjena na listi 400 najvećih - samo je 118 njih koje su i u 1994. i u 2003. uspjele zadržati svoje mjesto među elitnih 400. No, napominju pritom da to i nije točna brojka, odnosno da je svoje mjesto uspjelo zadržati i više tvrtki, ali su u međuvremenu promijenile ime (kao npr. Željezara Sisak u Mechel željezaru), ili se razdvojile, kao npr bivši HPT koji se razdvojio u HT i HP.

No, zamjećuju i da su u deset godina s liste nestala neka poznata imena iz svijeta poduzetništva, kao npr. riječke tvrtke Croatia line, Brodokomerc, Torpedo, šibenska Slobodna plovidba, potom Zagrepčanka, Ferimport, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙