FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: JELAVIĆ TVRDI DA SE SUDI TUĐMANOVOJ POLITICI

ZAGREB, 5. srpnja 2004. (Hina) - Bivši član Predsjedništva BiH i bivšipredsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić, koji se zbog sumnji u sudjelovanjuu nezakonitom poslovanju Hercegovačke banke nalazi već 5,5 mjeseci upritvoru u zatvoru Kula kod Sarajeva, izjavio je kako se u njegovomslučaju radi o procesuiranju "i hrvatskoj politici", odnosno, kako seizrazio, Tuđmanovoj politici radi pacificiranja Hrvata u BiH na duljerazdoblje.
ZAGREB, 5. srpnja 2004. (Hina) - Bivši član Predsjedništva BiH i bivši predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić, koji se zbog sumnji u sudjelovanju u nezakonitom poslovanju Hercegovačke banke nalazi već 5,5 mjeseci u pritvoru u zatvoru Kula kod Sarajeva, izjavio je kako se u njegovom slučaju radi o procesuiranju "i hrvatskoj politici", odnosno, kako se izrazio, Tuđmanovoj politici radi pacificiranja Hrvata u BiH na dulje razdoblje.

Jelavić je to rekao u intervjuu bosansko-hercegovačkom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka.

Na upit kako ocjenjuje ponašanje službenog Zagreba u vezi ovog procesa, Jelavić je kazao kako mu je "šutnja službenog Zagreba neobjašnjiva".

Jelavić je također kritizirao i šutnju HDZ-a BiH, rekavši kako je povrijeđen jer nema potpore od svoje stranke i stranačkih kolega. "Kao bivšem lideru HDZ-a BiH najteže mi pada muk moje stranke i pojedinih ljudi koji su okrenuli leđa, iako znaju da se protiv nas vodi politički proces za ono što smo zajedno radili", rekao je Jelavić.

Osim Jelavića, također zbog tzv. slučaja Hercegovačka banka, u pritvoru u zatvoru Kula kod Sarajeva su i bivši ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce i bivši direktor Hercegovina osiguranja Miroslav Rupčić.

Zbog sumnji u umiješanost u nezakonito poslovanje Hercegovačke banke, odnosno pronevjeru novca kojeg je hrvatska Vlada slala kao pomoć Hrvatima u BiH, optuženi su i bivši direktor ove banke Ivica Karlović i bivši gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru fra Ivan Ševo, ali oni su na slobodi. Fra Ivan Ševo je ujedno i bivši član Upravnog odbora Hercegovačke banke.

Tijekom prvog pojavljivanja pred sucem Suda BiH Bernardom Bolanom Jelavić i ostali odbili su se izjasniti o optužnici uz obrazloženje kako su tijekom istražnog postupka narušena njihova temeljna ljudska i građanska prava. Sud je ipak to odbijanje očitovanja o optužnici prihvatio kao izjašnjavanje optuženih da nisu krivi. Formalni početak suđenja trebao bi uslijediti uskoro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙