FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: KNJIGOVODSTVO SDS-a - KATALOG ZLOPORABA I KORUPCIJE

SARAJEVO,1. srpnja(Hina) - Posebni međunarodni revizorski tim koji jeprovjeravao poslovanje Srpske demokratske stranke (SDS) otkrio jebrojne nepravilnosti koje su samo pojačale sumnje da je ta strankapoduzimala protuzakonite financijske aktivnosti koje su mogleuključivati i financiranje osoba optuženih za ratne zločine, izjavioje u četvrtak u Sarajevu glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika zaBiH (OHR) Kevin Sullivan.
SARAJEVO,1. srpnja(Hina) - Posebni međunarodni revizorski tim koji je provjeravao poslovanje Srpske demokratske stranke (SDS) otkrio je brojne nepravilnosti koje su samo pojačale sumnje da je ta stranka poduzimala protuzakonite financijske aktivnosti koje su mogle uključivati i financiranje osoba optuženih za ratne zločine, izjavio je u četvrtak u Sarajevu glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) Kevin Sullivan.

Međunarodni su revizori financijske aktivnosti SDS-a provjeravali u protekla dva mjeseca po nalogu Visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, a njegov glasnogovornik kazao je novinarima kako su nalazi zapravo "pravi katalog zloporaba, korupcije i izbjegavanja plaćanja poreza".

Sam Ashdown je ocijenio kako je iz nalaza revizije jasno da se ne može vjerovati tvrdnjama iz SDS-a kako ta stranka više ne podupire financijski svog utemeljitelja Radovana Karadžića.

"Veze ove političke stranke s kriminalcima moraju biti prekinute jednom zauvijek", kazao je Ashdown izrazivši nadu kako će u SDS-u sada shvatiti što moraju učiniti.

Dosadašnji predsjednik te stranke Dragan Kalinić u srijedu je smijenjen s dužnosti odlukom Visokog predstavnika, a jedan od razloga bile su i sumnjive financijske transakcije ka i iz SDS-a.

Obrazlažući odluku o Kalinićevoj smjeni, Ashdown je u srijedu kazao kako jedno Karadžićevo pismo definitivno dokazuje njegove financijske veze sa SDS-om.

Kevin Sullivan je pojasnio kako svi dijelovi revizorskog izvješća neće biti dostupni javnosti jer su predmet obrade nadležnog tužiteljstva.

U kopijama dijela izvješća koje su u četvrtak podijeljeni novinarima, revizori upozoravaju kako nigdje u SDS-u nisu mogli dobiti popis cjelokupnog članstva stranke niti cjelokupne njezine imovine, a u središnjici u Banjoj Luci rečeno im je kako tamo nema nikakve jedinstvene evidencije o poslovanju brojnih stranačkih ogranaka.

Svi općinski odbori SDS-a, njih 62, imali su posebne račune i samostalno su vodili financije što nitko nije učinkovito nadzirao.

Revizori su u područnim uredima pronašli "na stotine" nepotpunih faktura koje su trebale služiti za pravdanje plaćanja iz fondova što ih je SDS-u izravno odobravala Vlada Republike Srpske.

SDS do sada nije plaćao pristojbe na plaće svojih profesionalnih uposlenika, općinske prostore koristio je uglavnom besplatno, nije plaćano gorivo koje je dobavljano iz rafinerije u Bosanskom Brodu.

Općinski odbor u Doboju, primjerice, uopće nije plaćao električnu energiju, a ona nije iskopčana unatoč dugu većem od 50 tisuća eura.

U revizorskom je izvješću navedeno na desetine konkretnih primjera u kojima se spominje utrošak na tisuće eura koji nikada nisu opravdani na odgovarajući način.

Zbog sumnje da na izravan ili neizravan način sudjeluju u ovakvim zloporabama te time pomažu skrivanje ratnih zločinaca, a posebice Karadžića, Ashdown je u srijedu smijenio gotovo šezdeset dužnosnika SDS-a.

Istodobno je naložena temeljita provjera poslovanja poduzeća "Srpske šume" zbog sumnje da se iz njegovih fondova odnosno sredstava zarađenih masovnom sječom šume i izvozom drveta također financiraju ratni zločinci.

Sam Ashdown je kazao kako ove kaznene mjere nisu kraj sankcija što ih mogu očekivati oni koji ometaju suradnju s Haaškim tribunalom.

On je upozorio kako će uslijediti još teže posljedice ne bude li uskoro privođenja optuženika za kojima traga Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙