FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIVŠI BELGIJSKI PREMIJER MARTENS PROVODI REFORMU POLICIJE U BiH

SARAJEVO,2. srpnja(Hina) - Bivši premijer Belgije Wilfried Martensvodit će posebno povjerenstvo zaduženo za preustroj policijskogsustava u Bosni i Hercegovine, najavio je u petak u Sarajevupredsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić.
SARAJEVO,2. srpnja(Hina) - Bivši premijer Belgije Wilfried Martens vodit će posebno povjerenstvo zaduženo za preustroj policijskog sustava u Bosni i Hercegovine, najavio je u petak u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić.

On je novinarima kazao kako će povjerenstvo sastavljeno od dvanaest stručnjaka, od kojih su trojica stranci, imati zadaću do kraja ove godine predložiti novi model ustroja policijskih snaga u BiH, koji je sada rascjepkan i neučinkovit.

"Funkcionalna revizija koju smo uradili u suradnji s Europskom unijom utvrdila je kako u ovoj zemlji ima osamnaest tisuća policajaca koji djeluju unutar 18 nepovezanih cjelina. To je vrlo loše rješenje za sigurnost u BiH i za sve njene građane", kazao je Terzić.

BiH ni danas nema ministarstvo unutarnjih poslova na državnoj razini.

Najveći dio policijskih ovlasti pripada ministarstvima unutar dva entiteta, dok je u Federaciji BiH taj sustav još složeniji zbog postojanja deset županijskih ministarstva unutarnjih poslova.

Uz njih postoje i Državna granična služba (DGS), Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te Obavještajno-sigurnosna služba (OSA), no među njima nema gotovo nikakve operativne suradnje a i razmjena podataka vrlo je loša.

Preustroj policijskih organizacija u BiH najavio je ranije ovog tjedna Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown kada je, među ostalima, smijenio i ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Zorana Đerića smatrajući ga odgovornim jer njegovi policajci nisu uspjeli uhititi niti jednog osumnjičenog za ratne zločine.

Ashdown je u petak kazao kako je opća sigurnost u Sarajevu vjerojatno bolja nego u Londonu, no organizirani kriminal, korupcija, krijumčarenje i ratni zločinci na slobodi i dalje prijete koristeći činjenicu da lokalna policija djeluje bez ikakve ozbiljnije koordinacije.

"Naš cilj je jedinstvena i učinkovita policijska struktura u BiH", kazao je Asdown dodavši kako u Europi teško postoji osoba podobnija za ostvarenje tog cilja od nekadašnjeg belgijskog premijera Martensa.

Sam Martens je kazao kako drži da su ga dvanaest godina na čelu belgijske vlade učinili dovoljno iskusnim u provedbi brojnih reformi, a uspostavi nove policijske strukture u BiH pomoći će i modeli koji su već primijenjeni u zemljama-članicama Europske unije.

Odluke povjerenstva kojemu je na čelu Wilfried Martens biti će donošene konsenzusom uz poštivanje postojećeg ustavnog ustroja BiH, pojasnili su Terzić i Ashdown.

Oni nisu željeli potvrditi hoće li biti smanjenja broja policajaca, iako je Terzić ranije iznio ocjenu kako bi njih oko tri tisuće moglo ostati bez posla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙