FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRIGA ZA SIGURNOST ZASJENILA PROSLAVU 4. SRPNJA U SJEDINJENIM DRŽAVAMA

WASHINGTON, 4. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Amerikanci diljem zemlje unedjelju slave 4. srpnja, Dan neovisnosti, ali proslavu zasjenjujezabrinutost zbog mogućih terorističkih udara, iako je službena razinaopasnosti od napada ostala na "žutom", što je srednja vrijednost naskali upozorenja Ministarstva domovinske sigurnosti koja broji petstupnjeva označenih različitim bojama.
WASHINGTON, 4. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Amerikanci diljem zemlje u nedjelju slave 4. srpnja, Dan neovisnosti, ali proslavu zasjenjuje zabrinutost zbog mogućih terorističkih udara, iako je službena razina opasnosti od napada ostala na "žutom", što je srednja vrijednost na skali upozorenja Ministarstva domovinske sigurnosti koja broji pet stupnjeva označenih različitim bojama.

Sigurnosni dužnosnici priopćili su da ovog prazničnog vikenda nema specifičnih prijetnji terorističkim udarima na području Sjedinjenih Država koje slave 228. godinu neovisnosti.

Međutim, u biltenu FBI-a mjesne se policijske službe upozoravaju na čitav niz mogućih opasnosti, uključujući i osobe koje su unatoč vrućini odjevene u debelu ili glomaznu odjeću. Televizijska mreža ABC u svojim je vijestima, citirajući spomenuti bilten, prenijela kako se ispod takve odjeće može skrivati eksploziv.

U biltenu se upozorava i na ljude koji mrmljaju sebi u bradu ili osobe koje se tapšu po tijelu jer bi to mogao biti pokušaj detoniranja eksploziva kojeg skrivaju pod odjećom.

FBI nadalje upozorava da bi se teroristi mogli prerušiti u policajce ili trudnice kako bi se neopaženo umiješali među okupljene građane na proslavama 4. srpnja.

Vlasti su putem medija objavile kako ne žele obeshrabriti građane od sudjelovanja u paradama i javnim vatrometima - tradicionalnim načinima obilježavanja 4.srpnja u Americi, ali ih žele senzibilizirati na pozorno promatranje njihove okolice i pozvati da, ako ugledaju bilo što neuobičajeno, odmah obavijeste vlasti.

Za nedjelju navečer su diljem Sjedinjenih Država predviđeni tradicionalni vatrometi. Ove godine dan, na koji Amerikanci obilježavaju svoju neovisnost izvojevanu od Britanije 1776. godine, pada u nedjelju tako da će većina poduzeća, banaka, javnih institucija i vladinih ureda u ponedjeljak ostati zatvoreni.

U Washingtonu se očekuje da će se na svečanom koncertu i vatrometu u središtu grada okupiti do 500 tisuća ljudi. U okviru pojačanih mjera sigurnosti, cijelo je područje oko National Malla, gdje se održava središnja proslava, blokirano za promet, a pješaci također moraju proći kontrolne točke.

Lokalne televizijske postaje izvješćuju da će policajci u civilu dežurati među gledateljima, a specijalne protuterorističke jedinice spremne su za hitno reagiranje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙