FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U svečanom mimohodu Đakovačkih vezova oko 4000 sudionika

ĐAKOVO, 4. srpnja 2004. (Hina) - U gotovo dvosatnome svečanom mimohodusredištem Đakova prošlo je danas oko četiri tisuće sudionika 38.đakovačkih vezova, koji završavaju večeras.
ĐAKOVO, 4. srpnja 2004. (Hina) - U gotovo dvosatnome svečanom mimohodu središtem Đakova prošlo je danas oko četiri tisuće sudionika 38. đakovačkih vezova, koji završavaju večeras.

U mimiohodu, središnjoj priredbi Vezova, sudjelovali su članovi 45 folklornih skupina iz zemlje i svijeta i 30-ak okićenih svatovskih zaprega s upregnutim lipicancima.

Tijekom Đakovačkih vezova, koji se ove godine održavaju pod viskom pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića, osim folklora i običaja Slavonije, Baranje i drugih krajeva Hrvatske, te Hrvata iz Vojvodine, BiH, SAD-a i Australije, predstavila su se folklorna društva iz Češke, Slovačke i Mađarske.

Njihov svečani mimohod pratili su s platoa ispred đakovačke katedrale, uz domaćine na čelu s đakovačkim gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem, izaslanik predsjednika Republike, njegov savjetnik Imra Agotić, potpredsjednik Sabora Luka Bebić, osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, saborski zastupnici Anto Đapić, Ivan Drmić, Antun Kapravljević i Dragutin Pukleš, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Francisco-Javier Lozano, đakovački i srijemski biskup Marin Srakić i drugi.

Cijelim putem, od Malog parka do Strossmayerova parka, povorku je pljeskom pozdravljalo nekoliko tisuća gledatelja.

Nakon mimohoda u katedrali je svečano euharistijsko slavlje predvodio apostolski nuncij Francisco-Javier Lozano, a propovijedao je biskup Marin Srakić. Uz mnogobrojne vjernike, na misnom slavlju u katedrali bili su i gosti na današnjem mimohodu, za koje je nakon mise u Biskupskome domu biskup Srakić priredio kraći prijam.

Program Đakovačkih vezova nastavlja se cjelodnevnim folklornim sadržajima na ljetnoj pozornici u Strossmayerovu parku, gdje će gradonačelnik večeras zatvoriti smotru.

I ove je godine za kraj programa predviđen tradicionalni izbor najbolje nošenoga narodnog ruha.

Ovogodišnji Đakovački vezovi svečano su otvoreni 2. srpnja, ali prve su priredbe počele već 24. lipnja. Tijekom 11 dana održano je više je od 40 folklornih, kulinarskih, zabavnih, kulturnih i športskih priredaba. Na svečanom otvorenju sudjelovalo je nekoliko stotina izvođača, glumaca osječkoga HNK i zagrebačke "Gavelle", te solisti i KUD-ovi iz Đakova i okolice, koji su izveli scensku sliku "Pavićanske tri kapije", inspiriranu starom đakovačkom ljubavnom baladom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙