FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljena 110. obljetnica HBZ-a

ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) - Svečana proslava 110. obljetniceHrvatske bratske zajednice (HBZ) iz Amerike, najutjecajnije i najvećehrvatske iseljeničke udruge u svijetu, održana je večeras u Koncertnojdvorani "Vatroslav Lisinski" u organizaciji Hrvatske matice iseljenika(HMI) i pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.
ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) - Svečana proslava 110. obljetnice Hrvatske bratske zajednice (HBZ) iz Amerike, najutjecajnije i najveće hrvatske iseljeničke udruge u svijetu, održana je večeras u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u organizaciji Hrvatske matice iseljenika (HMI) i pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

U ime hrvatskog premijera Ive Sanadera nazočne je pozdravio ministar vanjskih poslova Miomir Žužul riječima kako je imao mnogo prilika susretati se s iseljenicima iz HBZ-a te kako drži da oni uistinu "gnijezdo" u kojem se čuva hrvatstvo"

"Briga za hrvatskog čovjeka ono je što je Vašu zajednicu izdiglo u najveću hrvatsku zajednicu na svijetu", poručio je ministar Žužul.

U ime HMI-a predsjedniku HBZ-a Bernardu M. Luketichu značajnu obljetnicu čestitao je predsjednik HMI Nikola Jelinčić.

Jelinčić je Luketichu uručio i skulpturu "Gnijezdo života", rad Josipa Diminića.

Bernard M. Luketich pak KBC-u Rijeka uručio je ček u iznosu od 50.000 dolara koji je u ime bolnice primila glavna sestra KBC-a Vera Pupačić.

Nakon toga uslijedio je bogat kulturno-umjetnički program.

Izvedene su kompozicije iz nacionalne glazbene baštine koje su iznimno slušane i izvođene među naraštajima dvomilijunske hrvatske dijaspore na sjeverno američkom kontinentu.

Tako su nastupili Folklorni ansambl "LADO", Tamburaški orkestar Hrvatske radio televizije, solisti Đani Stipaničev, Barbara Othman, Krunoslav Kićo Slabinac, te tamburaški orkestar "Slavonski bećari"

HBZ ili Croatian Fraternal Union (SFU) u SAD-u i Kanadi utemeljena je 1894. u Allegheny Cityju, danas dijelu Pittsburgha u kojem je smješten njezin središnji ured. Zadnjih godina HBZ u svojih 785 ogranaka okuplja više od 86 tisuća članova. HBZ ima veliku ulogu među američkim Hrvatima čuvajući njihovu nacionalnu posebnost, te vezanost za stari kraj.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je 6. veljače 2003. Bernarda M. Luketicha Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom. To najviše hrvatsko odličje Luketichu je dodijeljeno za doprinos promicanju interesa Republike Hrvatske u SAD-u, kao i očuvanje hrvatskog kulturnog identiteta u SAD-u i Kanadi, te kao znak priznanja za 25-godišnji predani rad na čelu HBZ-a.

Po podacima Tajništva HBZ-a , Zajednica je od 1991. u Hrvatsku uputila više od dva milijuna dolara pomoći, a u tu sumu nije uključena humanitarna pomoć djeci i mladeži.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙