FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Počeo III. sabor AMCA/AMAC udruga bivših studenata hrvatskih sveučilišta

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Treći sabor udruga Almae MatrisCroaticae Alumni - AMAC/AMCA koje okupljaju bivše studente hrvatskihsveučilišta u domovini i inozemstvu i njihove prijatelje, među kojimaje najviše studenata najvećega hrvatskog sveučilišta - Sveučilišta uZagrebu, počeo je danas u hrvatskome glavnom gradu dvodnevni radni diona kojemu će se razmotriti odnos sveučilišta, znanosti iglobalizacije.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Treći sabor udruga Almae Matris Croaticae Alumni - AMAC/AMCA koje okupljaju bivše studente hrvatskih sveučilišta u domovini i inozemstvu i njihove prijatelje, među kojima je najviše studenata najvećega hrvatskog sveučilišta - Sveučilišta u Zagrebu, počeo je danas u hrvatskome glavnom gradu dvodnevni radni dio na kojemu će se razmotriti odnos sveučilišta, znanosti i globalizacije.

Sudionike Sabora, koji se održava na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) zagrebačkoga Sveučilišta, na svečanu su otvorenju pozdravili i zaželjeli im uspješan rad predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer, državni tajnik za visoko obrazovanje i tehnologiju u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Juraj Božičević.

Riječi dobrodošlice i potpore uputili su im i zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić, u ime domaćina dekan FER-a Mladen Kos te predsjednica Organizacijskoga odbora Sabora Greta Pifat-Mrzljak.

Predsjednik Mesić pozvao je nazočne da svojim intelektualnim i inim prinosima pomognu vlastitim sveučilištima i domovini u trenutku kada, kako je rekao, "Hrvatska na velika vrata dolazi u Europsku uniju".

Taj, smatra Mesić, "milenijski pothvat" europskoga udruživanja u znaku je globalizacijskih procesa pa je zato važno da hrvatska javnost bude upućena u dobre i loše strane globalizacijskih procesa kako bismo što učinkovitije sprječavali negativne utjecaje globalizacije.

Po Mesićevim riječima, udruživanje u Europsku uniju "odgovara" Hrvatskoj jer će u toj zajednici "svaki narod živjeti u ukupnosti svojih kulturnih odnosa što pak treba posebice razmotriti u kontekstu činjenice da Hrvati žive u više europskih zemalja.

Rektorica Mencer smatra da je Sabor i rijetka prigoda da bivši studenti zagrebačkoga Sveučilišta ojačaju probuđeni osjećaj pripadnosti svojoj "Almae Mater" u čemu će im, istaknula je, pomoći i Stručna služba za odnose s javnošću koju pokreće to sveučilište.

A državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Juraj Božičević smatra pak da će rasprava i zaključci Sabora biti koristan prinos provedbi procesa harmonizacije visokoga školstva u Hrvatskoj s europskim kretanjima - poznatim kao bolonjski proces.

Predsjednica Organizacijskoga odbora Greta Pifat-Mrzljak istaknula je pak kako je cilj Sabora osnovati Savez udruga koji bi onda bio središnja točka raznih oblika aktivnosti, odnosno povezivanja, okupljanja, obavještavanja, promocije i potpore bivših članova sveučilišta.

Podsjetila je da su bivši studenti zagrebačkoga Sveučilišta okupljeni u 16 društava u domovini te da isti broj udruga djeluje i u inozemstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙