FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA: BUNDESTAG USVOJIO NOVI USELJENIČKI ZAKON

BERLIN, 1. srpnja 2004. (Hina) - Njemački Bundestag u četvrtak jezajedničkim glasovima vladajućih stranka i oporbe prihvatio noviuseljenički zakon koji će po prvi puta u potpunosti reguliratiuseljavanje u Njemačku.
BERLIN, 1. srpnja 2004. (Hina) - Njemački Bundestag u četvrtak je zajedničkim glasovima vladajućih stranka i oporbe prihvatio novi useljenički zakon koji će po prvi puta u potpunosti regulirati useljavanje u Njemačku.

Protiv useljeničkog zakona, koji je bio tema višegodišnjih rasprava njemačkih vlasti i oporbe i koji predstavlja jedan od najvažnijih projekata vlade kancelara Gerharda Schroedera, glasovala su dvojica zastupnika demokršćanske Unije CDU/CSU te obje zastupnice Stranke demokratskog socijalizma (PDS).

U raspravi koja je prethodila glasovanju pripadnici svih zastupničkih klubova pozitivno su se izjasnili o novom useljeničkom zakonu. Ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka njemačke SPD) smatra da je novi zakon "dobitak za Njemačku". Nova useljnička regulativa je rezultat spoznaje da je Njemačka već godinama useljenička zemlja i da će to i ostati, zaključio je Schily. Premijer savezne pokrajine Saarland Peter Mueller, koji je u pregovorima oko useljeničkog zakona zastupao demokršćansku oporbu, useljenički je zakon ocijenio kao "rezultat kompromisa" vladinih stranaka i oporbe.

Posrednički odbor oba parlamentarna doma, Bundestaga i Bundesrata, prihvatio je u srijedu navečer kompromisni oblik zakona koji su nakon nekoliko mjeseci pregovora usuglasili predstavnici vlade i oporbe. Pregovori su u svibnju bili prekinuti bez izgleda za nastavak ali su na intervenciju kancelara Gerharda Schroedera i vodstva oporbe nastavljeni.

Sukob oko useljeničkog zakona, koji slovi kao jedan od najvažnijh projekta Schroederove vlade, traje već više od četiri godine. Zakon je već jednom prošao sve parlamentarne instance da bi potom, na zahtjev demokršanske oporbe koja ovaj projekt od početka prati sa skepsom, zbog proceduralnih pogrešaka prilikom glasanja u Bunderatu bio vraćen na ponovni postupak.

Novi useljnički zakon će u potpunosti reformirati useljavanje u Njemačku. Tako će po prvi puta nakon trideset godina biti reguliran uvoz visokokvalificirane radne snage iz zemlja koje ne pripadaju Europskoj uniji. Također će biti olakšana integracija stranaca koji već žive u Njemačkoj. Istovremeno će biti postrožen odnos prema strancima koji ne poštuju njemački ustavni poredak, što se posebice odnosi na aktiviste ekstremističkih organizacija.

Zakon još drugi tjedan treba prihvatiti i gornji dom parlamenta Bundesrat do čega će, zbog prethodnog dogovora vlade i oporbe, sigurno i doći. Novi useljenički zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2005. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙