FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA:VLADA I OPORBA NAPOKON SLOŽNI OKO PRIJEDLOGA USELJENIČKOG ZAKONA

BERLIN, 17. lipnja 2004. (Hina) - Predstavnici Vlade i oporbe postiglisu, nakon višegodišnjih nesporazuma, u četvrtak u Berlinu sporazumglede konačnog sadržaja i oblika novog useljeničkog zakona.
BERLIN, 17. lipnja 2004. (Hina) - Predstavnici Vlade i oporbe postigli su, nakon višegodišnjih nesporazuma, u četvrtak u Berlinu sporazum glede konačnog sadržaja i oblika novog useljeničkog zakona.

Savezni ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), premijer savezne pokrajine Saarland Peter Müller (Kršćansko demokratska unija CDU) te bavarski ministar unutarnjih poslova Guenther Beckstein (Kršćansko socijalna unija CSU) izjavili su nakon sastanka da su uklonjeni i posljednji nesporazumi glede teksta zakona.

Schily je napomenuo da je postignuti dogovor donesen uz suglasnost manjeg koalicijskog partnera, stranke Zelenih. Mueller i Beckstein su najavili "široku potporu" svojih zastupničkih klubova u predstojećoj parlamentarnoj proceduri prihvaćanja zakona. Isto je najavio i bavarski premijer Edmund Stoiber (CSU). Glasanje u Bundestagu i Bundesratu je predviđeno za 9. srpnja, a zakon bi trebao stupiti na snagu početkom sljedeće godine. Svoju podršku donošenju zakona je najavila i Liberalno-demokratska stranka (FDP).

Današnjim dogovorom okončan je višegodišnji sukob između stranaka vladajuće koalicije i oporbe glede useljeničkog zakona, čije donošenje su zagovarali svi društveni čimbenici, poput crkve i predstavnika industrije. Zakon koji bi po prvi puta u njemačkoj povijesti ovu zemlju trebao definirati kao useljeničku zemlju već je jednom, prije dvije godine, prošao parlamentarne instance, ali je na zahtjev demokršćana i na osnovu proceduralnih pogrešaka prilikom glasanja u gornjem domu parlamenta Bunderatu, zaustavljeno njegovo stupanje na snagu.

Zakon je nakon toga, zbog promijenjenih odnosa u Bundesratu u kojem demokršćanska Unija CDU/CSU u međuvremenu raspolaže većinom, prebačen na raspravu u tzv. parlamentarni posrednički odbor. Ovaj odbor je, međutim, u svibnju ove godine prekinuo s radom, nakon što je stranka Zelenih nezadovoljna demokršćanskom politikom blokade, napustila pregovore. Zakon je spašen nakon intervencije kancelara Gerharda Schroedera (SPD), koji je na sastanku s predsjednicima stranaka demokršćanske unije Angelom Merkel i Edmundom Stoiberom postigao sporazum čiji detalji su danas konačno usuglašeni.

Useljenički zakon je jedan od najvažnijih političkih projekata vlade Gerharda Schroedera i on bi po prvi put nakon opće zabrane uvoza radne snage za stanovnike zemlja koje ne pripadaju Europskoj uniji, uvedenog 1974., njemačko tržište rada ponovno trebao otvoriti za strane radnike. Zakon međutim predviđa 'uvoz' samo visokospecijaliziranih stručnjaka te ciljano useljevanje prilagođeno potrebama gospodarstva.

Novina je i mogućnost ostanka stranih studenata koji su dosad nakon završenog studija morali napustiti zemlju. Istovremeno će biti olakšano procesuiranje i protjerivanje osoba koje su pod sumnjom o pripremama terorističkih napada, kao i muslimanskih propovjednika koji u svojim govorima šire mržnju.

Osobama koje su pod prismotrom Ureda za zaštitu ustavnog poretka biti će uskraćena boravišna dozvola, čime se izvlači pouka iz slučaja teorista koji su 11. rujna napali SAD, a koji su prije toga nesmetano živjeli u Njemačkoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙