FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR: OPORBA ZA, VLADAJUĆI PROTIV UKIDANJA LIMITA ZA RODILJNE NAKNADE

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Oporbeni klubovi u Hrvatskom saborupodržali su u srijedu SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenomosiguranju, koji predviđa ukidanje gornje granice porodiljnih naknada,a prijedlogu su se usprotivili vladajući HDZ, HSLS i DC.
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Oporbeni klubovi u Hrvatskom saboru podržali su u srijedu SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji predviđa ukidanje gornje granice porodiljnih naknada, a prijedlogu su se usprotivili vladajući HDZ, HSLS i DC.

SDP-ovac Davorko Vidović uvodno je podsjetio da su te naknade u prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta ograničene na najviše 4.200 bez obzira koliko rodilja zarađuje.

Ocijenio je da bi ukidanje tog limita žene s višim primanjima potaknulo na rađanje, ističući da je riječ o svega 2.067 rodilja, te da bi povećanje njihovih rodiljnih naknada državni proračun godišnje koštalo oko 36 milijuna kuna.

Protiveći se predloženim izmjenama, Marko Turić (HDZ) ocijenio je da one neće doprinijeti porastu stope nataliteta, jer se odnose na preuzak krug žena i na svega šest posto rodilja.

Za zaustavljanje negativnog natalitetnog trenda nužan je ukupni gospodarski oporavak Hrvatske i otvaranje novih radnih mjesta, a ovakve parcijalne mjere ne mogu donijeti pomake na tom polju, ocijenio je Turić.

Đurđa Adlešić (HSLS) upitala je otkud SDP misli namaknuti novac za predložene izmjene, dok Zdenko Haramija (HSS) smatra da materijalni razlozi ne bi smjeli biti prepreka povećanju rodiljnih naknada.

Zastupnike je pozvao da podrže SDP-ov prijedlog, koji bi, smatra, trebao biti jedan od početnih koraka ka ukupnom poboljšanju demografske slike Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙