FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ANNAN: NEMA POVRATKA UN-A U IRAK U POSTOJEĆIM OKOLNOSTIMA

NEW YORK, 17. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annanodbacio je u četvrtak mogućnost povratka te organizacije u Irak upostojećim uvjetima, izjavivši da je "iznimno zabrinut" za stanje utoj zemlji.
NEW YORK, 17. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan odbacio je u četvrtak mogućnost povratka te organizacije u Irak u postojećim uvjetima, izjavivši da je "iznimno zabrinut" za stanje u toj zemlji.

"Iznimno sam zabrinut" za stanje sigurnosti u Iraku, kazao je Annan novinarima u sjedištu UN-a. "Zadovoljan sam što je Vijeće sigurnosti dodalo napomenu da bismo mogli tamo ići ukoliko 'prilike to dopuste'", dodao je.

"Danas to prilike ne dopuštaju, a mi pozorno pratimo stanje", kazao je.

U četvrtak je u Bagdadu i njegovoj okolici u dvjema eksplozijama automobila-bombe ubijen 41, a ranjeno je 145 pripadnika budućih iračkih snaga. Atentati su sve češći kako se približava prijenos vlasti na Iračane 30. lipnja.

Rezolucije koje utvrđuju zadaću UN-a u Iraku kažu da veći povratak protjeranog osoblja ovisi o procjeni stanja sigurnosti koju donosi glavni tajnik.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Annan je kazao da se "nada" kako će "sljedećih tjedana" moći imenovati osobu koja će zastupati UN u Iraku.

"Još nisam odlučio. To je teška odluka", kazao je.

Lakhdar Brahimi, posebni savjetnik Kofija Annana triput je zadnjih mjeseci boravio u Iraku, gdje je sudjelovao u osnutku prijelazne vlade.

Diplomat-veteran kojemu je 70 godina, istaknuo je pak po povratku s posljednjeg putovanja u Irak da misli kako je obavio svoju zadaću i da se više ne kani vraćati u Bagdad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙