FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA ČETVRTAK 1. SRPNJA

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak 1. srpnja.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak 1. srpnja.

VARŠAVA - Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sastat će se u Varšavi s poljskim ministrom vanjskih poslova Wlodzimierzom Cimoszewiczem, a imat će i susret s premijerom Marekom Belkom.

DEN HAAG - Nizozemska preuzima predsjedanje Europskom unijom do kraja godine. Za svoje deseto polugodišnje vođenje Unije ta je zemlja postavila pet prioriteta: rad na proširenju, na unutrašnjoj sigurnosti, dugoročnom oporavku europskoga gospodarstva, na dogovaranju o financijskoj perspektivi EU-a te jačanju uloge Unije u svijetu. Nizozemska predsjedanje EU-om preuzima od Irske, a predat će ga 1. siječnja 2005. Luksemburgu.

BAGDAD - Posebni irački sud optužit će svrgnutoga predsjednika Sadama Huseina koji je u srijedu s još jedanaestero visokih predstavnika bivšega režima predan pod nadzor novih iračkih vlasti. Bit će optužen po iračkim zakonima, za zločine protiv čovječnosti, genocid i upotrebu kemijskoga oružja. Sudit će mu se zbog smrti i progona stotinu tisuća Kurda 1988, zbog okrutna gušenja šiitskoga ustanka 1991., ratnih zločina za iračko-iranskoga rata 1980. do 1988. te zbog invazije na Kuvajt 1990. Suđenje će vjerojatno početi za nekoliko mjeseci.

BERLIN - Pred dvama domovima njemačkoga parlamenta prisegnut će novi njemački predsjednik Horst Koehler. Njemačka savezna skupština izabrala ga je krajem svibnja kao kandidata oporbene konzervativne koalicije CDU/CSU i liberalih demorkata (FDP), s 604 od 1204 glasa, što je za jedan glas više nego što je potrebno. Koehler je nekadašnji direktor Međunarodnoga monetarnog fonda, a naslijedit će dosadašnjeg predsjednika socijaldemokrata Johannesa Raua i bit će deveti poslijeratni njemački predsjednik.

TOKIO - Parlamentarni izbori za gornji dom japanskoga parlamenta.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Srđan Baković

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Slavko Vukadin

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙