FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA NEDJELJU 27. LIPNJA

ZAGREB, 27. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zanedjelju 27. lipnja.
ZAGREB, 27. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za nedjelju 27. lipnja.

BEOGRAD -U Srbiji se održava drugi krug predsjedničkih izbora, na kojima će oko 6,5 milijuna srpskih birača za budućeg predsjednika izabrati jednog od dva kandidata, predsjednika Demokratske stranke Borisa Tadića ili zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića. Pobjednik će biti kandidat koji osvoji veći broj glasova, bez obzira na broj izašlih birača.

U sedam sati ujutro bit će otvorena 8.538 biračka mjesta u Srbiji, od čega 241 na Kosovu, te 15 u zatvorima i 33 u inozemstvu, a birališta se zatvaraju u 20 sati. Neslužbene i privremene rezultate navečer će objaviti Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), čiji članovi su promatrači na izborima, a Republička izborna komisija objavit će službene rezultate u roku od 96 sati od završetka glasanja, odnosno najkasnije do 1. srpnja u 20 sati, kad će rezultate objaviti u "Službenom glasniku".

VILNIUS - Litavci u nedjelju izlaze na birališta na drugi krug predsjedničkih izbora a birači, njih 2,6 milijuna, odlučit će između bivšeg predsjednika Valdasa Adamkusa (77) i Kazimire Prunskiene (61), predsjednice prve post-sovjetske vlade.

Litavski predsjednik bira se na mandat od pet godina s ovlastima posebno izraženim u vanjskoj politici zemlje. U prvom krugu prije dva tjedna, između pet kandidata najviše glasova, 31 posto, osvojio je Adamkus, a Prunskiene je osvojila deset posto

manje.

RIM - Oko 12 milijuna Talijana pozvano je u subotu i nedjelju na birališta u drugom krugu izbora lokalnih vlasti u 101 općini i 22 pokrajine.

PARIZ - Narodna skupština i Senat su tokom ovog mjeseca u odvojenim procedurama (1. i 24. lipnja) usvojili Povelju o okolišu koja nakon ratifikacije postaje sastavnim dijelom francuskog ustava. Usvajanjem ovog zakona koji sadrži deset članaka, u francuski ustav ulazi odredba o "pravu svakoga da živi u uravnoteženom okolišu koji poštuje njegovo zdravlje".

("Francuski parlament usvojio povelju o okolišu", 37 redaka,piše Frano Cetinić)

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Slavko Vukadin

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Srđan Baković

Navečer: Darko Vlahović

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙