FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIJEĆE EUROPE UTVRDILO PROPISE ZA BIOMEDICINSKA ISTRAŽIVANJA

STRASBOURG, 30. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Ministarski odbor VijećaEurope prihvatio je u srijedu novi protokol o usklađivanju etičkih ipravnih propisa u biomedicinskom istraživanju kojim će se "poboljšatizaštita bolesnika koji sudjeluju u istraživanju".
STRASBOURG, 30. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Ministarski odbor Vijeća Europe prihvatio je u srijedu novi protokol o usklađivanju etičkih i pravnih propisa u biomedicinskom istraživanju kojim će se "poboljšati zaštita bolesnika koji sudjeluju u istraživanju".

To je prvi takav dokument u svjetskim razmjerima i "kada ga potvrdi 45 zemalja članica Vijeća Europe, ista pravila zaštite vrijedit će za čitav kontinent", ističe Vijeće Europe u svom priopćenju.

Ovaj uspjeh omogućuje da se utvrdi "razina prihvatljivog rizika za sudionike istraživanja". U priopćenju se dodaje da sudionici mogu "dati svoj pristanak" tek kad su upoznati s rizicima, i to bez pritisaka, "pa i onih financijske naravi".

Protokol utvrđuje i uvjete u kojima će istraživači rabiti placebo, kao i "temeljna pravila istraživanja u izvanrednim okolnostima, primjerice na osobama u komi koje ne mogu dati svoj pristanak".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙